Kiszone pomidorki koktajlowe

EkspertOdKuchni
Kiszone pomidorki koktajlowe

0

0 / 0

Kiszone pomidorki koktajlowe to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych warzyw sezonowych na dłużej. Świetnie pasują do sałatek, sosów, past kanapkowych lub zup. To również idealny dodatek do dań głównych, ryb, pizzy i potraw z grilla.

6

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g pomidorki koktajlowe

3 szt. ząbki czosnku

1 pęcz. koper włoski

1 łyżka sól

1 łyżecz. pieprz w ziarnach

500 ml woda

Przygotowanie


1

Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i osusz.

2

W przygotowanym słoiku umieść gałązkę kopru włoskiego, gorczycę, ziarna pieprzu i obrane ząbki czosnku.

3

Pomidorki wrzuć do słoika.

4

W oddzielnym naczyniu rozpuść sól w wodzie. Zalej nią pomidorki w słoiku tak, aby były całkowicie zanurzone.

5

Całość szczelnie zakręcamy i odstawiamy na około 3 tygodnie w temperaturze pokojowej.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

127

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły