Kiszone pomidorki koktajlowe
EkspertOdKuchni
Kiszone pomidorki koktajlowe to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych warzyw sezonowych na dłużej. Świetnie pasują do sałatek, sosów, past kanapkowych lub zup. To również idealny dodatek do dań głównych, ryb, pizzy i potraw z grilla.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
127
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kiszone pomidorki koktajlowe to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych warzyw sezonowych na dłużej. Świetnie pasują do sałatek, sosów, past kanapkowych lub zup. To również idealny dodatek do dań głównych, ryb, pizzy i potraw z grilla.
6
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g pomidorki koktajlowe
3 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. koper włoski
1 łyżka sól
1 łyżecz. pieprz w ziarnach
500 ml woda
Przygotowanie
Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i osusz.
W przygotowanym słoiku umieść gałązkę kopru włoskiego, gorczycę, ziarna pieprzu i obrane ząbki czosnku.
Pomidorki wrzuć do słoika.
W oddzielnym naczyniu rozpuść sól w wodzie. Zalej nią pomidorki w słoiku tak, aby były całkowicie zanurzone.
Całość szczelnie zakręcamy i odstawiamy na około 3 tygodnie w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
127
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.