Kiszone jabłka
EkspertOdKuchni
Kiszone jabłka to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i wzbogacenie swojej diety. Sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i uzupełnienie śniadań, deserów lub dań mięsnych. Kiszone jabłka są bogate w witaminy, minerały oraz probiotyki, które korzystnie wpływają na układ trawienny i ogólną kondycję organizmu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
163
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kiszone jabłka to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i wzbogacenie swojej diety. Sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i uzupełnienie śniadań, deserów lub dań mięsnych. Kiszone jabłka są bogate w witaminy, minerały oraz probiotyki, które korzystnie wpływają na układ trawienny i ogólną kondycję organizmu. Smacznego!
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg małe jabłka
1 łyżka sól morska
1 łyżka cukier
1 łyżecz. cynamon
1 łyżka starty imbir
1 łyżka rodzynki
1 l przegotowana woda
Przygotowanie
Myjemy jabłka dokładnie pod bieżącą wodą. Nie obieramy ich, ponieważ skórka zawiera naturalne bakterie potrzebne do procesu kiszenia.
W misce mieszamy sól, cukier, cynamon, imbir i rodzynki i zalewamy ciepłą wodą. Całość odstawiamy do ostudzenia.
Jabłka wkładamy do wyparzonego wrzątkiem słoika i zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą, aż wszystkie jabłka będą dokładnie przykryte.
Słoik zakręcamy i odstawiamy na około 2-3 tygodnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
163
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.