Kiszone jabłka

EkspertOdKuchni
Kiszone jabłka

0

0 / 0

Kiszone jabłka to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i wzbogacenie swojej diety. Sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i uzupełnienie śniadań, deserów lub dań mięsnych. Kiszone jabłka są bogate w witaminy, minerały oraz probiotyki, które korzystnie wpływają na układ trawienny i ogólną kondycję organizmu. Smacznego!

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg małe jabłka

1 łyżka sól morska

1 łyżka cukier

1 łyżecz. cynamon

1 łyżka starty imbir

1 łyżka rodzynki

1 l przegotowana woda

Przygotowanie


1

Myjemy jabłka dokładnie pod bieżącą wodą. Nie obieramy ich, ponieważ skórka zawiera naturalne bakterie potrzebne do procesu kiszenia.

2

W misce mieszamy sól, cukier, cynamon, imbir i rodzynki i zalewamy ciepłą wodą. Całość odstawiamy do ostudzenia.

3

Jabłka wkładamy do wyparzonego wrzątkiem słoika i zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą, aż wszystkie jabłka będą dokładnie przykryte.

4

Słoik zakręcamy i odstawiamy na około 2-3 tygodnie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

163

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły