Kiszone gruszki

EkspertOdKuchni
Kiszone gruszki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kiszone gruszki z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały sposób na zamknięcie smaku jesieni w słoiku. Są świetnym dodatkiem do różnorodnych sałatek, mięs, serów, kanapek, wypieków lub deserów. Kiszone gruszki zyskują intensywniejszy smak z każdym dniem. Po 2-3 tygodniach stają się bardziej wyraziste i jeszcze lepiej komponują się z różnymi daniami.

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg gruszki

1 l woda

20 g sól kamienna

5 szt. goździki

100 g miód

1 szt. imbir 3 cm

1 szt. laska cynamonu

1 szt. gwiazdki anyżu

5 szt. ziarenka kardamonu

Przygotowanie


Gruszki dokładnie umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości, a następnie usuń gniazda nasienne. Jeśli są małe, możesz je zostawić w całości.

W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj sól i miód. Mieszaj, aż oba składniki całkowicie się rozpuszczą. Po rozpuszczeniu odstaw wodę do lekkiego ostygnięcia, aby była ciepła, ale nie gorąca.

Do każdego słoika włóż kawałek imbiru, po kilka goździków, ziarna kardamonu, laskę cynamonu (możesz ją podzielić na mniejsze części) i anyż.

Starannie ułóż gruszki w słoikach, pozostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni na górze. Wlej przygotowaną solankę, tak aby całkowicie przykryła owoce. Upewnij się, że gruszki są zanurzone – możesz użyć specjalnych obciążników do kiszenia lub dodać kawałek liścia kapusty, aby owoce nie wypływały.

Zakręć słoiki, ale niezbyt mocno, aby umożliwić ujście gazom powstającym w trakcie fermentacji. Odstaw słoiki w ciemne i chłodne miejsce na około 7-10 dni. Codziennie sprawdzaj, czy owoce są nadal zanurzone w solance i w razie potrzeby dociśnij je.

Po 7-10 dniach kiszenia, gruszki są gotowe do spożycia. Jeśli chcesz je przechować dłużej, zakręć słoiki szczelnie i przenieś do lodówki lub piwnicy. Mogą tam spokojnie stać przez kilka miesięcy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

228

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

57

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły