Kiszone gruszki
EkspertOdKuchni
Kiszone gruszki z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały sposób na zamknięcie smaku jesieni w słoiku. Są świetnym dodatkiem do różnorodnych sałatek, mięs, serów, kanapek, wypieków lub deserów. Kiszone gruszki zyskują intensywniejszy smak z każdym dniem. Po 2-3 tygodniach stają się bardziej wyraziste i jeszcze lepiej komponują się z różnymi daniami.
0
0 / 0
Kiszone gruszki z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały sposób na zamknięcie smaku jesieni w słoiku. Są świetnym dodatkiem do różnorodnych sałatek, mięs, serów, kanapek, wypieków lub deserów. Kiszone gruszki zyskują intensywniejszy smak z każdym dniem. Po 2-3 tygodniach stają się bardziej wyraziste i jeszcze lepiej komponują się z różnymi daniami.
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg gruszki
1 l woda
20 g sól kamienna
5 szt. goździki
100 g miód
1 szt. imbir 3 cm
1 szt. laska cynamonu
1 szt. gwiazdki anyżu
5 szt. ziarenka kardamonu
Przygotowanie
Gruszki dokładnie umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości, a następnie usuń gniazda nasienne. Jeśli są małe, możesz je zostawić w całości.
W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj sól i miód. Mieszaj, aż oba składniki całkowicie się rozpuszczą. Po rozpuszczeniu odstaw wodę do lekkiego ostygnięcia, aby była ciepła, ale nie gorąca.
Do każdego słoika włóż kawałek imbiru, po kilka goździków, ziarna kardamonu, laskę cynamonu (możesz ją podzielić na mniejsze części) i anyż.
Starannie ułóż gruszki w słoikach, pozostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni na górze. Wlej przygotowaną solankę, tak aby całkowicie przykryła owoce. Upewnij się, że gruszki są zanurzone – możesz użyć specjalnych obciążników do kiszenia lub dodać kawałek liścia kapusty, aby owoce nie wypływały.
Zakręć słoiki, ale niezbyt mocno, aby umożliwić ujście gazom powstającym w trakcie fermentacji. Odstaw słoiki w ciemne i chłodne miejsce na około 7-10 dni. Codziennie sprawdzaj, czy owoce są nadal zanurzone w solance i w razie potrzeby dociśnij je.
Po 7-10 dniach kiszenia, gruszki są gotowe do spożycia. Jeśli chcesz je przechować dłużej, zakręć słoiki szczelnie i przenieś do lodówki lub piwnicy. Mogą tam spokojnie stać przez kilka miesięcy.