Kiszone cytryny

EkspertOdKuchni
Kiszone cytryny

0

0 / 0

Kiszone cytryny stanowią doskonałe wsparcie odporności, pobudzają trawienie, a także oczyszczają organizm. To doskonały składnik do wielu dań — sałatek, mięs, warzyw, sosów, jogurtów. Sprawdzą się również do przygotowania różnych deserów, ciast i napojów.

6

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

16 szt. cytryny

160 g goździki

1 szt. laska cynamonu

1 łyżeczka pieprz kolorowy

1 g sól morska

1 szt. woda mineralna do zalania słoików

Przygotowanie


1

Dokładnie umyj i wyszoruj cytryny.

2

Wyciśnij sok z ośmiu cytryn.

3

Połowę cytryn przetnij na pół wzdłuż, połowę zostaw w całości.

4

Przygotuj solankę. Do 400 ml gorącej wody wsyp 160 gramów soli. Wymieszaj, aż się rozpuści.

5

Duży słoik wyparz, a następnie wciśnij ciasno cytryny. Całość zalej sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i dopełnij słoik solanką tak, aby płyn przykrył całość.

6

Zakręć szczelnie słoik i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 4-8 tygodnie.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły