Kiszone cytryny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Kiszone cytryny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706180607365.jpg&w=3840&q=75)
Kiszone cytryny stanowią doskonałe wsparcie odporności, pobudzają trawienie, a także oczyszczają organizm. To doskonały składnik do wielu dań — sałatek, mięs, warzyw, sosów, jogurtów. Sprawdzą się również do przygotowania różnych deserów, ciast i napojów.
0
0 / 0
Kiszone cytryny stanowią doskonałe wsparcie odporności, pobudzają trawienie, a także oczyszczają organizm. To doskonały składnik do wielu dań — sałatek, mięs, warzyw, sosów, jogurtów. Sprawdzą się również do przygotowania różnych deserów, ciast i napojów.
6
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
16 szt. cytryny
160 g goździki
1 szt. laska cynamonu
1 łyżecz. pieprz kolorowy
1 g sól morska
1 szt. woda mineralna do zalania słoików
Przygotowanie
Dokładnie umyj i wyszoruj cytryny.
Wyciśnij sok z ośmiu cytryn.
Połowę cytryn przetnij na pół wzdłuż, połowę zostaw w całości.
Przygotuj solankę. Do 400 ml gorącej wody wsyp 160 gramów soli. Wymieszaj, aż się rozpuści.
Duży słoik wyparz, a następnie wciśnij ciasno cytryny. Całość zalej sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i dopełnij słoik solanką tak, aby płyn przykrył całość.
Zakręć szczelnie słoik i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 4-8 tygodnie.