Kiszone buraki

EkspertOdKuchni
Kiszone buraki

0

0 / 0

Kiszone buraki to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, ale również bogactwo cennych składników odżywczych i antyoksydantów. Są bogate w błonnik, witaminę C, kwas foliowy, potas oraz inne minerały. Dodatkowo proces fermentacji może wspomagać zdrową florę bakteryjną jelit, co korzystnie wpływa na układ trawienny. To świetny dodatek do sałatek, kanapek, barszczu lub innych dań głównych. Smacznego!

5

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.50 kg buraki

2 szt. liść laurowy

4 szt. pieprz ziarnisty

1 l woda

1 łyżka sól

Przygotowanie


1

Buraki myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę i umieszczamy je do słoika.

2

Dodajemy obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka pieprzu.

3

Rozpuszczamy sól w letniej wodzie i zalewamy buraki tak, aby przykryć je w całości.

4

Zakręć słoik luźno, aby gaz mógł uciekać podczas fermentacji, albo przykryj go czystą ściereczką.

5

Odstaw słoik w temperaturze pokojowej na 5-7 dni. Co 1-2 dni sprawdzaj, czy nie pojawia się pleśń oraz czy buraki są dobrze zanurzone.

6

Gdy buraki będą już odpowiednio ukiszone (sprawdź smak po 5 dniach), przechowuj je w lodówce. Kiszone buraki najlepiej smakują po kilku dniach, gdy smaki się dobrze przegryzą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

215

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły