Kiszone buraki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Kiszone buraki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976462711.jpeg&w=3840&q=75)
Kiszone buraki to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, ale również bogactwo cennych składników odżywczych i antyoksydantów. Są bogate w błonnik, witaminę C, kwas foliowy, potas oraz inne minerały. Dodatkowo proces fermentacji może wspomagać zdrową florę bakteryjną jelit, co korzystnie wpływa na układ trawienny. To świetny dodatek do sałatek, kanapek, barszczu lub innych dań głównych. Smacznego!
0
0 / 0
Kiszone buraki to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, ale również bogactwo cennych składników odżywczych i antyoksydantów. Są bogate w błonnik, witaminę C, kwas foliowy, potas oraz inne minerały. Dodatkowo proces fermentacji może wspomagać zdrową florę bakteryjną jelit, co korzystnie wpływa na układ trawienny. To świetny dodatek do sałatek, kanapek, barszczu lub innych dań głównych. Smacznego!
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 kg buraki
2 szt. liść laurowy
4 szt. pieprz ziarnisty
1 l woda
1 łyżka sól
Przygotowanie
Buraki myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę i umieszczamy je do słoika.
Dodajemy obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka pieprzu.
Rozpuszczamy sól w letniej wodzie i zalewamy buraki tak, aby przykryć je w całości.
Odstawiamy słoik w zacienione miejsce na około 5 dni.