Kiszone buraki
EkspertOdKuchni
Kiszone buraki to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, ale również bogactwo cennych składników odżywczych i antyoksydantów. Są bogate w błonnik, witaminę C, kwas foliowy, potas oraz inne minerały. Dodatkowo proces fermentacji może wspomagać zdrową florę bakteryjną jelit, co korzystnie wpływa na układ trawienny. To świetny dodatek do sałatek, kanapek, barszczu lub innych dań głównych. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
215
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kiszone buraki to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, ale również bogactwo cennych składników odżywczych i antyoksydantów. Są bogate w błonnik, witaminę C, kwas foliowy, potas oraz inne minerały. Dodatkowo proces fermentacji może wspomagać zdrową florę bakteryjną jelit, co korzystnie wpływa na układ trawienny. To świetny dodatek do sałatek, kanapek, barszczu lub innych dań głównych. Smacznego!
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 kg buraki
2 szt. liść laurowy
4 szt. pieprz ziarnisty
1 l woda
1 łyżka sól
Przygotowanie
Buraki myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę i umieszczamy je do słoika.
Dodajemy obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka pieprzu.
Rozpuszczamy sól w letniej wodzie i zalewamy buraki tak, aby przykryć je w całości.
Zakręć słoik luźno, aby gaz mógł uciekać podczas fermentacji, albo przykryj go czystą ściereczką.
Odstaw słoik w temperaturze pokojowej na 5-7 dni. Co 1-2 dni sprawdzaj, czy nie pojawia się pleśń oraz czy buraki są dobrze zanurzone.
Gdy buraki będą już odpowiednio ukiszone (sprawdź smak po 5 dniach), przechowuj je w lodówce. Kiszone buraki najlepiej smakują po kilku dniach, gdy smaki się dobrze przegryzą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
215
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.