Kiszone buraki

EkspertOdKuchni
Kiszone buraki

0

0 / 0

Kiszone buraki to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, ale również bogactwo cennych składników odżywczych i antyoksydantów. Są bogate w błonnik, witaminę C, kwas foliowy, potas oraz inne minerały. Dodatkowo proces fermentacji może wspomagać zdrową florę bakteryjną jelit, co korzystnie wpływa na układ trawienny. To świetny dodatek do sałatek, kanapek, barszczu lub innych dań głównych. Smacznego!

5

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.50 kg buraki

2 szt. liść laurowy

4 szt. pieprz ziarnisty

1 l woda

1 łyżka sól

Przygotowanie


1

Buraki myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę i umieszczamy je do słoika.

2

Dodajemy obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka pieprzu.

3

Rozpuszczamy sól w letniej wodzie i zalewamy buraki tak, aby przykryć je w całości.

4

Odstawiamy słoik w zacienione miejsce na około 5 dni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły