Kiszka ziemniaczana z podgardem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kiszka ziemniaczana z podgardem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973296787.jpeg&w=3840&q=75)
coś z Podlasia
0
0 / 0
coś z Podlasia
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1 szt. jelito grube
1 łyżka przyprawa do dań z ziemniaków
2 łyżka mąka ziemniaczana
30 dag. podgardle wędzone
Przygotowanie
1
Ziemniaki tarkujemy i odlewamy część wody. Zagęszczamy mąką, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz wytopione z tłuszczu podgardle wędzone pokrojone w kostkę.
2
Całość mieszamy i taką masą faszerujemy kiszkę. Zawiązujemy białą nitką na końcach, przekładamy do blaszki.
3
Polewamy roztopionym smalcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy 2-3 godziny na złoty kolor. Pod koniec wyjmujemy blaszkę, kiszkę przewracamy i kończymy pieczenie.