Kiszka ziemniaczana z podgardem
m7
coś z Podlasia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
496
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
coś z Podlasia
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1 szt. jelito grube
1 łyżka przyprawa do dań z ziemniaków
2 łyżka mąka ziemniaczana
30 dag. podgardle wędzone
Przygotowanie
Ziemniaki tarkujemy i odlewamy część wody. Zagęszczamy mąką, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz wytopione z tłuszczu podgardle wędzone pokrojone w kostkę.
Całość mieszamy i taką masą faszerujemy kiszkę. Zawiązujemy białą nitką na końcach, przekładamy do blaszki.
Polewamy roztopionym smalcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy 2-3 godziny na złoty kolor. Pod koniec wyjmujemy blaszkę, kiszkę przewracamy i kończymy pieczenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
496
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.