Kiszka ziemniaczana z podgardem

m7
Kiszka ziemniaczana z podgardem

0

0 / 0

coś z Podlasia

5

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

1 szt. jelito grube

1 łyżka przyprawa do dań z ziemniaków

2 łyżka mąka ziemniaczana

30 dag. podgardle wędzone

Przygotowanie


1

Ziemniaki tarkujemy i odlewamy część wody. Zagęszczamy mąką, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz wytopione z tłuszczu podgardle wędzone pokrojone w kostkę.

2

Całość mieszamy i taką masą faszerujemy kiszkę. Zawiązujemy białą nitką na końcach, przekładamy do blaszki.

3

Polewamy roztopionym smalcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy 2-3 godziny na złoty kolor. Pod koniec wyjmujemy blaszkę, kiszkę przewracamy i kończymy pieczenie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

496

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

57

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły