Kiszka ziemniaczana

m7
Kiszka ziemniaczana

0

0 / 0

Kiszka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, które łączy w sobie ziemniaki, kaszę, boczek i aromatyczne przyprawy. Idealnie sprawdzi się na sycący obiad lub kolację. Aromatyczna i chrupiąca na zewnątrz, miękka i soczysta w środku – kiszka ziemniaczana to danie, które przenosi nas do serca polskiej wsi. Podawaj na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany lub surówki z kiszonej kapusty. Możesz również serwować ją z sosem grzybowym dla dodatkowego aromatu.

9

Składniki

130 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

200 g wędzony boczek

1 szt. cebula

0.50 szkl. kasza gryczana

2 szt. jaja

3 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. majeranek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

30 g jelito wieprzowe cienkie

Przygotowanie


1

Jelita dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie namocz je w wodzie z dodatkiem soli i octu przez 15 minut, aby pozbyć się zapachu.

2

Kaszę gryczaną ugotuj i odstaw. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody, ale nie wylewaj jej – skrobia osadzona na dnie posłuży do zagęszczenia farszu.

3

Pokrój cebulę w drobną kostkę, a boczek w niewielkie kawałki. Podsmaż na patelni, aż cebula się zeszkli, a boczek będzie chrupiący.

4

W dużej misce połącz starte ziemniaki z podsmażoną cebulą i boczkiem. Dodaj skrobię ziemniaczaną z odciśniętej wody.

5

Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.

6

Przygotowaną masę ziemniaczaną ostrożnie wkładaj do jelit, pomagając sobie lejkiem lub maszynką do kiełbas. Nie nadziewaj zbyt ciasno, aby kiszka nie pękła podczas pieczenia.

7

Końce jelit zawiąż na supeł.

8

Przełóż kiszkę na natłuszczoną blachę do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach wykałaczką, aby nie pękła, i piecz w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewaj kiszkę tłuszczem z blachy.

9

Jeśli wolisz kiszkę gotowaną, wrzuć ją do garnka z osoloną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

263

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły