Kiszka ziemniaczana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kiszka ziemniaczana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977382147.jpeg&w=3840&q=75)
Ta kiszka to danie typowo wschodnie to taka regionalna specjalność.Jest bardzo prosta w wykonianiu ,mozna ja jeść zaraz po upieczeniu ale bardzo smaczna jest tez taka odsmażana na patelni. Ja robie też babkę ziemniaczaną- rózni się ona tylko tym że mase ziemniaczaną wylewamy do blaszki a po wierzchu przed pieczeniem polewamy lekko olejem.
0
0 / 0
Ta kiszka to danie typowo wschodnie to taka regionalna specjalność.Jest bardzo prosta w wykonianiu ,mozna ja jeść zaraz po upieczeniu ale bardzo smaczna jest tez taka odsmażana na patelni. Ja robie też babkę ziemniaczaną- rózni się ona tylko tym że mase ziemniaczaną wylewamy do blaszki a po wierzchu przed pieczeniem polewamy lekko olejem.
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
25 szt. boczku
2 kg ziemniaków surowych
Przygotowanie
Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy z cebulą na patelni.Wszystko razerm mieszamy w misce ,doprawiamy solą i pieprzem.Teraz masa napychamy kiszki - końce wiązemy nitką zeby masa nie wypływała.Układamy je na blaszce wysmarowanej olejem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 1,5 godziny.Po upływie połowy czasu pieczenia obracamy na drugą stronę.