Kiszka ziemniaczana

m7
Kiszka ziemniaczana

0

0 / 0

Ta kiszka to danie typowo wschodnie to taka regionalna specjalność.Jest bardzo prosta w wykonianiu ,mozna ja jeść zaraz po upieczeniu ale bardzo smaczna jest tez taka odsmażana na patelni. Ja robie też babkę ziemniaczaną- rózni się ona tylko tym że mase ziemniaczaną wylewamy do blaszki a po wierzchu przed pieczeniem polewamy lekko olejem.

5

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki
0

25 szt. boczku

0
0

2 kg ziemniaków surowych

Przygotowanie


1

Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy z cebulą na patelni.Wszystko razerm mieszamy w misce ,doprawiamy solą i pieprzem.Teraz masa napychamy kiszki - końce wiązemy nitką zeby masa nie wypływała.Układamy je na blaszce wysmarowanej olejem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 1,5 godziny.Po upływie połowy czasu pieczenia obracamy na drugą stronę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły