Kiszka ziemniaczana

m7
Kiszka ziemniaczana

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kiszka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, które łączy w sobie ziemniaki, kaszę, boczek i aromatyczne przyprawy. Idealnie sprawdzi się na sycący obiad lub kolację. Aromatyczna i chrupiąca na zewnątrz, miękka i soczysta w środku – kiszka ziemniaczana to danie, które przenosi nas do serca polskiej wsi. Podawaj na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany lub surówki z kiszonej kapusty. Możesz również serwować ją z sosem grzybowym dla dodatkowego aromatu.

9

Składniki

130 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

200 g wędzony boczek

1 szt. cebula

0.50 szkl. kasza gryczana

2 szt. jaja

3 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. majeranek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

30 g jelito wieprzowe cienkie

Przygotowanie


Jelita dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie namocz je w wodzie z dodatkiem soli i octu przez 15 minut, aby pozbyć się zapachu.

Kaszę gryczaną ugotuj i odstaw. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody, ale nie wylewaj jej – skrobia osadzona na dnie posłuży do zagęszczenia farszu.

Pokrój cebulę w drobną kostkę, a boczek w niewielkie kawałki. Podsmaż na patelni, aż cebula się zeszkli, a boczek będzie chrupiący.

W dużej misce połącz starte ziemniaki z podsmażoną cebulą i boczkiem. Dodaj skrobię ziemniaczaną z odciśniętej wody.

Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.

Przygotowaną masę ziemniaczaną ostrożnie wkładaj do jelit, pomagając sobie lejkiem lub maszynką do kiełbas. Nie nadziewaj zbyt ciasno, aby kiszka nie pękła podczas pieczenia.

Końce jelit zawiąż na supeł.

Przełóż kiszkę na natłuszczoną blachę do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach wykałaczką, aby nie pękła, i piecz w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewaj kiszkę tłuszczem z blachy.

Jeśli wolisz kiszkę gotowaną, wrzuć ją do garnka z osoloną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

263

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły