Kiszka ziemniaczana

m7
Kiszka ziemniaczana

0

0 / 0

Kiszka ziemniaczana to tradycyjna potrawa kuchni wschodniej Polski, która łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak. Aromatyczne ziemniaki, cebula i boczek zamknięte w jelicie to kwintesencja smaku dawnych czasów. Gotowa kiszka świetnie smakuje z kiszoną kapustą, ogórkami kiszonymi lub sosem czosnkowym. To idealny wybór na obiad. Smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

300 g boczek

2 szt. cebula

2 szt. jaja

2 łyżka mąka pszenna lubella

2 łyżka majeranek

1 łyżecz. pieprz

1 łyżka sól

300 ml mleko

30 g jelito wieprzowe cienkie

Przygotowanie


1

Jelita wieprzowe dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie namocz je w wodzie z dodatkiem soli i octu przez około godzinę. Po tym czasie opłucz ponownie i odstaw.

2

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce. Jeśli masa ziemniaczana jest bardzo wodnista, delikatnie ją odciśnij.

3

Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go na patelni, aż stanie się chrupiący. W tym samym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę.

4

Do masy ziemniaczanej dodaj podsmażony boczek, cebulę, jajka, mąkę, mleko oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Całość dokładnie wymieszaj.

5

Napełnij przygotowane jelita masą ziemniaczaną, używając lejka lub specjalnej nadziewarki. Pamiętaj, aby nie wypełniać jelit zbyt ciasno, ponieważ masa ziemniaczana zwiększy swoją objętość podczas pieczenia.

6

Zawiąż końce jelit bawełnianą nicią lub delikatnie zasupłaj.

7

Gotowe kiszki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj je delikatnie wykałaczką w kilku miejscach, aby nie pękały podczas pieczenia.

8

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę, aż będą złociste i chrupiące. Możesz obrócić je w połowie pieczenia dla równomiernego zarumienienia.

9

Kiszka najlepiej smakuje na gorąco, podana z dodatkiem kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych. Możesz również serwować ją z sosem pieczarkowym lub czosnkowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

318

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

57

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły