Kimchi jeon — placki z kimchi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Kimchi jeon — placki z kimchi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712918118937.jpg&w=3840&q=75)
Kimchi jeon to koreańskie placki z kimchi, które są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Idealnie sprawdzą się na obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Z pewnością zasmakują wszystkim fanom orientalnych i wyrazistych potraw. Placuszki najlepiej smakują ze świeżo posiekanym szczypiorkiem na wierzchu i sosem sojowym. Smacznego!
0
0 / 0
Kimchi jeon to koreańskie placki z kimchi, które są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Idealnie sprawdzą się na obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Z pewnością zasmakują wszystkim fanom orientalnych i wyrazistych potraw. Placuszki najlepiej smakują ze świeżo posiekanym szczypiorkiem na wierzchu i sosem sojowym. Smacznego!
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g kimchi
60 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka woda
1 łyżecz. olej sezamowy
1 pęcz. szczypiorek do posypania
1 szt. sos sojowy
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
W dużej misce połącz kimchi, mąkę pszenną, jajko, olej sezamowy, wodę i posiekany czosnek. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą gęste ciasto.
Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu.
Nałóż łyżkę ciasta na patelnię i delikatnie rozprowadź, aby utworzyć placuszek.
Smaż placuszki z obu stron na złocisty kolor, około 2-3 minut z każdej strony.
Gdy placuszki będą gotowe, odłóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z nadmiaru oleju.
Przed podaniem posyp wierzch posiekanym szczypiorkiem. Serwuj z sosem sojowym.