Kimchi jeon — placki z kimchi

EkspertOdKuchni
Kimchi jeon — placki z kimchi

0

0 / 0

Kimchi jeon to koreańskie placki z kimchi, które są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Idealnie sprawdzą się na obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Z pewnością zasmakują wszystkim fanom orientalnych i wyrazistych potraw. Placuszki najlepiej smakują ze świeżo posiekanym szczypiorkiem na wierzchu i sosem sojowym. Smacznego!

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 g kimchi

60 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka woda

1 łyżeczka olej sezamowy

1 pęcz. szczypiorek do posypania

1 szt. sos sojowy

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

W dużej misce połącz kimchi, mąkę pszenną, jajko, olej sezamowy, wodę i posiekany czosnek. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą gęste ciasto.

2

Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu.

3

Nałóż łyżkę ciasta na patelnię i delikatnie rozprowadź, aby utworzyć placuszek.

4

Smaż placuszki z obu stron na złocisty kolor, około 2-3 minut z każdej strony.

5

Gdy placuszki będą gotowe, odłóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z nadmiaru oleju.

6

Przed podaniem posyp wierzch posiekanym szczypiorkiem. Serwuj z sosem sojowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły