Kimchi
EkspertOdKuchni
Kimchi to tradycyjne koreańskie danie, które jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli kuchni koreańskiej. To pikantna kapusta kiszona połączona z aromatycznymi przyprawami i intensywnymi w smaku dodatkami. Kluczowym etapem przygotowania jest długie kiszenie. Kimchi ma wyrazisty smak i bogaty aromat, jest pełne probiotyków i witamin, a także dodaje wyjątkowego smaku do wielu potraw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
55
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kimchi to tradycyjne koreańskie danie, które jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli kuchni koreańskiej. To pikantna kapusta kiszona połączona z aromatycznymi przyprawami i intensywnymi w smaku dodatkami. Kluczowym etapem przygotowania jest długie kiszenie. Kimchi ma wyrazisty smak i bogaty aromat, jest pełne probiotyków i witamin, a także dodaje wyjątkowego smaku do wielu potraw.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
1 kg kapusta pekińska
60 g sól
1 l woda
1 szt. rzodkiewka
3 szt. marchew
4 szt. zielona cebula
2 łyżka starty korzeń imbiru
2 łyżka sos rybny
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka cukier
1 łyżecz. płatki chili
1 łyżecz. płatki gochugaru
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania kapusty. Oderwij liście kapusty pekińskiej od główki, usuń twardy rdzeń i pokrój je na kawałki o grubości około 2 cm. Umieść pokrojoną kapustę w dużej misce.
Posól kapustę równomiernie. Wymieszaj, aby sól dobrze się rozprowadziła. Następnie dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw kapustę na 1-2 godziny, aby się zesoliła. Od czasu do czasu zamieszaj, aby równomiernie rozprowadzić sól.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz i pokrój marchewki w cienkie słupki. Zetrzyj rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Posiekaj zielone cebulki. Wymieszaj w jednej misce marchewki, rzodkiewkę i zielone cebulki.
Przygotuj pastę kimchi. W blenderze lub moździerzu umieść czosnek, imbir, sos rybny, sos sojowy, cukier i płatki chili (oraz paprykę koreańską, jeśli jej używasz). Zmiksuj lub rozetrzyj składniki na gładką pastę.
Po zesoleniu kapusty, dokładnie spłucz ją pod zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odstaw do odsączenia na kilka minut.
W dużej misce połącz kapustę, mieszankę z marchewką, rzodkiewką i cebulką oraz pastę kimchi. Delikatnie wymieszaj, starając się równomiernie pokryć kapustę pastą.
Przełóż kimchi do słoików lub innych naczyniach do kiszenia. Upewnij się, że kimchi jest dobrze ubite i nie pozostawia dużych przestrzeni powietrznych. Zamknij słoiki, ale nie dokręcaj ich zbyt ciasno, ponieważ kimchi wydziela gazy podczas fermentacji.
Pozostaw kimchi do kiszenia w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni. Następnie przenieś go do lodówki i kontynuuj kiszenie przez kolejne 3-5 dni, aby uzyskać pożądany smak i konsystencję.
Kimchi można spożywać od razu lub przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Dłuższe kiszenie kimchi nadaje całości bardziej wyrazisty smak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
55
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.