Kimbap – koreańskie sushi

EkspertOdKuchni
Kimbap – koreańskie sushi

0

0 / 0

Kimbap to popularna koreańska przekąska przypominająca sushi, ale różniąca się smakiem i składnikami – ryż jest doprawiony olejem sezamowym, a dodatki są gotowane lub smażone, nie surowe. W tej wersji znajdziesz smażonego łososia, kremowy serek, płatki chili i słodkie mango, co daje świetne połączenie smaków – delikatne, słone, lekko pikantne i orzeźwiające. Taki Kimbap doskonale sprawdzi się jako oryginalna przekąska na domówkę, lekki lunch do pracy albo urozmaicenie kolacji. Doskonale smakuje w połączeniu z sosem teriyaki. To świetna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej, którzy szukają czegoś innego niż klasyczne sushi.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g filet z łososia bez skóry

1 szt. mango

100 g serek philadelphia

1 łyżecz. płatki chili

4 szt. liście nori

1 łyżecz. olej do smażenia

1 łyżka sos sojowy

4 łyżka sos teriyaki

Ryż do sushi

1 szkl. ryż do sushi

2 łyżecz. olej sezamowy

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Ryż dokładnie przepłucz, aż woda będzie klarowna.

2

Ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

3

Po ugotowaniu zostaw pod przykryciem na 10 minut.

4

Przestudzony ryż dopraw olejem sezamowym i solą.

5

Filet z łososia pokrój w cienkie paski.

6

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż łososia z obu stron na złoty kolor, doprawiając sosem sojowym. Po wystudzeniu rozdziel na małe kawałki.

7

Odstaw do ostygnięcia.

8

Mango obierz i pokrój w cienkie słupki.

9

Połóż arkusz nori na macie do zwijania, błyszczącą stroną na dole.

10

Rozprowadź cienką warstwę ryżu (zostawiając ok. 2 cm pustego brzegu na górze). Dla ułatwienia zamocz ręce w wodzie, aby ryż się nie kleił.

11

Ułóż kawałki łososia, mango i porcję serka Philadelphia (możesz go rozsmarować lub ułożyć kawałkami) na środku ryżu. Posyp płatkami chili.

12

Zwiń mocno, pomagając sobie matą bambusową, dociskając przy każdym ruchu.

13

Posmaruj końcówkę nori odrobiną wody, by skleić rolkę.

14

Pokrój rolkę ostrym nożem (najlepiej zwilżonym wodą).

15

Ułóż kawałki Kimbapu na talerzu.

16

Podawaj z sosem teriyaki do maczania.

17

Kimbap tradycyjnie jest spożywany w temperaturze pokojowej – nie schładzaj go jak sushi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły