Kieszonki z gorgonzolą, cukinią i suszonymi pomidorami

mariola85

Kieszonki z kurczaka z gorgonzolą, cukinią i suszonymi pomidorami to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Doskonale smakują z ryżem, ziemniakami, purée lub sałatką. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kieszonki z kurczaka z gorgonzolą, cukinią i suszonymi pomidorami to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Doskonale smakują z ryżem, ziemniakami, purée lub sałatką. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filet z kurczaka
100 g gorgonzola
1 szt. cukinia
8 szt. suszone pomidory w oleju
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. oregano suszone
0.50 łyżecz. papryka słodka
0.50 łyżecz. papryka ostra
Przygotowanie
Oczyść filety z kurczaka, usuń błony i tłuszcz. Każdy filet natnij wzdłuż, tworząc kieszonkę, uważając, by nie przeciąć mięsa na wylot. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz oregano.
Pokrój cukinię na cienkie plastry (możesz użyć obieraczki do warzyw, aby uzyskać delikatne paski).
Posiekaj drobno suszone pomidory i czosnek.
Pokrusz gorgonzolę na mniejsze kawałki.
Wypełnij każdą kieszonkę najpierw plastrami cukinii, następnie kawałkami gorgonzoli i posiekanymi suszonymi pomidorami. Zamknij kieszonkę, spinając ją wykałaczką.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Obsmaż nadziane filety z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minuty na stronę). Dzięki temu mięso nabierze pięknego koloru i smaku.
Przełóż filety do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Jeśli chcesz, aby mięso było bardziej zarumienione, zdejmij folię na ostatnie 5 minut pieczenia.
Wyjmij kieszonki z piekarnika i usuń wykałaczki. Podawaj na ciepło, najlepiej z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub lekką sałatką. Polej sosem powstałym w trakcie pieczenia dla dodatkowego smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.