Kieszonki z gorgonzolą, cukinią i suszonymi pomidorami

mariola85
Kieszonki z gorgonzolą, cukinią i suszonymi pomidorami

1

0 / 0

Gdybym miała określić jakoś skrótowo tę potrawę, to powiedziałabym "wykwintne danie z minimalnym czasem pracy". Przepis podpatrzony z telewizji, ale ulepszony i dostosowany do moich domowników. Jeśli znudził Ci się kurczak w sałatkach, czy też smażony, to wypróbuj nowe danie, które - gwarantuję, że się uda! Pierś kurczaka jest bardzo łatwym w przygotowaniu mięsem, dodajesz do niej trochę ulubionego sera, jakieś warzywo i właściwie to wszystko. Pomyśl o jak najprostszych dodatkach, aby nie przyćmić blasku kieszonek;-)) proponuję ziemniaka w mundurku z masłem czosnkowym lub ryż - w każdym razie coś, co uwypukli i wzmocni smak sera i warzywa. Jedyne, na co trzeba uważać, to dokładne spięcie kieszonki wykałaczkami, gdyż podczas obsmażania i później duszenia kieszonki lubią się rozlatywać...

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg pierś kurczaka

1 szcz. sól, pieprz

3 szt. ząbek czosnku

4 łyżka masło

4 łyżka oliwa

10 dek. gorgonzola

0.50 szkl. pomidory suszone

0.50 szt. cukinia

Przygotowanie


1

Pierś kurczaka dzielimy na duże kotlety i marynujemy przez godzinkę w oliwie z czosnkiem, solą i pieprzem.

2

Jeśli chcemy uzyskać intensywny smak, to na patelnię kroimy kilka kawałków gorgonzoli i mieszamy, aż ser się rozpuści. Całość dusimy na wolnym ogniu. Podajemy z pieczonym w mundurku ziemniakiem, smażonymi na maśle pieczarkami i sałatą.

3

Na kotlety kładziemy krążek grillowanej cukinii i ser gorgonzola.

4

Całość spinamy wykałaczkami tworząc "kieszonkę".

5

Kieszonki smażymy na patelni z obu stron.

6

Do cukinii i sera dokładamy suszonego pomidora.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły