Kieszonki z gorgonzolą, cukinią i suszonymi pomidorami
mariola85
Gdybym miała określić jakoś skrótowo tę potrawę, to powiedziałabym "wykwintne danie z minimalnym czasem pracy". Przepis podpatrzony z telewizji, ale ulepszony i dostosowany do moich domowników. Jeśli znudził Ci się kurczak w sałatkach, czy też smażony, to wypróbuj nowe danie, które - gwarantuję, że się uda! Pierś kurczaka jest bardzo łatwym w przygotowaniu mięsem, dodajesz do niej trochę ulubionego sera, jakieś warzywo i właściwie to wszystko. Pomyśl o jak najprostszych dodatkach, aby nie przyćmić blasku kieszonek;-)) proponuję ziemniaka w mundurku z masłem czosnkowym lub ryż - w każdym razie coś, co uwypukli i wzmocni smak sera i warzywa. Jedyne, na co trzeba uważać, to dokładne spięcie kieszonki wykałaczkami, gdyż podczas obsmażania i później duszenia kieszonki lubią się rozlatywać...
1
0 / 0
Gdybym miała określić jakoś skrótowo tę potrawę, to powiedziałabym "wykwintne danie z minimalnym czasem pracy". Przepis podpatrzony z telewizji, ale ulepszony i dostosowany do moich domowników. Jeśli znudził Ci się kurczak w sałatkach, czy też smażony, to wypróbuj nowe danie, które - gwarantuję, że się uda! Pierś kurczaka jest bardzo łatwym w przygotowaniu mięsem, dodajesz do niej trochę ulubionego sera, jakieś warzywo i właściwie to wszystko. Pomyśl o jak najprostszych dodatkach, aby nie przyćmić blasku kieszonek;-)) proponuję ziemniaka w mundurku z masłem czosnkowym lub ryż - w każdym razie coś, co uwypukli i wzmocni smak sera i warzywa. Jedyne, na co trzeba uważać, to dokładne spięcie kieszonki wykałaczkami, gdyż podczas obsmażania i później duszenia kieszonki lubią się rozlatywać...
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg pierś kurczaka
1 szcz. sól, pieprz
3 szt. ząbek czosnku
4 łyżka masło
4 łyżka oliwa
10 dek. gorgonzola
0.50 szkl. pomidory suszone
0.50 szt. cukinia
Przygotowanie
Pierś kurczaka dzielimy na duże kotlety i marynujemy przez godzinkę w oliwie z czosnkiem, solą i pieprzem.
Jeśli chcemy uzyskać intensywny smak, to na patelnię kroimy kilka kawałków gorgonzoli i mieszamy, aż ser się rozpuści. Całość dusimy na wolnym ogniu. Podajemy z pieczonym w mundurku ziemniakiem, smażonymi na maśle pieczarkami i sałatą.
Na kotlety kładziemy krążek grillowanej cukinii i ser gorgonzola.
Całość spinamy wykałaczkami tworząc "kieszonkę".
Kieszonki smażymy na patelni z obu stron.
Do cukinii i sera dokładamy suszonego pomidora.