Kieszonki drobiowe faszerowane kaszą gryczaną i pieczarkami
m7
1
0 / 0
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. filet z kurczaka
100 g lubella kasza gryczana
8 szt. pieczarki
1 szt. czosnek
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. przyprawa typu vegeta
1 szcz. papryka ostra
1 łyżka musztarda
1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
2 łyżka bułka tarta
1 szt. jajko
2 łyżka olej
Przygotowanie
Kaszę gryczaną gotujemy i odsączamy z wody. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ugotowaną kaszę i jeszcze chwilkę smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą i papryką
Filety rozbijamy tłuczkiem przez folię. Każdy posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i smarujemy z jednej strony musztardą. Na połowę mięsa nakładamy nasz farsz i przykrywamy drugą połową. Spinamy mięso wykałaczkami. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor
Po usmażeniu usuwamy wykałaczki Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam moje faszerowane kieszonki polane sosem pieczarkowo - śmietanowym z pieczonymi ziemniakami oraz ogórkiem konserwowym.