Kiełbasa myśliwska z dzika
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kiełbasa myśliwska z dzika](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973474313.jpeg&w=3840&q=75)
doskonała do chleba
1
0 / 0
doskonała do chleba
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg surowy boczek
20 szt. owoc jałowca
2 łyżka sól
1 łyżka pieprz ziarnisty
Przygotowanie
Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa. O
woce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka.
Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.