Kiełbasa myśliwska z dzika

m7
Kiełbasa myśliwska z dzika

1

0 / 0

doskonała do chleba

4

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg surowy boczek

20 szt. owoc jałowca

2 łyżka sól

1 łyżka pieprz ziarnisty

Przygotowanie


1

Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa. O

2

woce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

3

Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka.

4

Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

512

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

b/d

0

Tłuszcze

53

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły