Kiełbasa mojej mamy (dziadka i pradziadka)

m7
Kiełbasa mojej mamy (dziadka i pradziadka)

0

4 / 3

Zawsze robimy na święta. Dzieci uwielbiają. Nie jest tania. W zamrażarce do pół roku. Tylko musi obeschnąc parę dni.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

10 kg szynka wieprzowa

2.50 kg boczek

1 kg słonina

2.50 kg karkówka wołowa

0.40 l wywar z kości z szynki

4 szt. czosnek

10 dek. sól

1 dek. saletra potasowa

1 dek. czarny pieprz

Przygotowanie


1

Kiełbasa

2

szynka 10 kg, boczek 2,5 kg, słonina 1kg, sól 10 dag na 10 kg mięsa, saletra potasowa 1 dag na 10 dag soli (trochę mniej 1,5 na 20). To, co do tej pory odstawić pokrojone na 2-3dni w chłodzie. 2,5 kg karkówki wołowej (pokrojona, odstawić na dzień, 4 główki czosnku, 1 dag pieprzu mielonego na 5 kg mięsa. Wołowinę 2x przekręcić na maszynce średnio, słoninę raz. Zmielić wieprzowinę na grubym sitku. Czosnek przegnieciony wymieszać z wołowiną (już nie solić). Wlać do całości ok. 0,25 do 0,5 l wywaru z kości z szynki (na czuja). Wszystko wymieszać z pieprzem. Ładować w kiełbaśnice (rozmoczone) lub słoiczki. Słoiczki jak do grzybków (wyparzone, nakrętki nowe) gotować 1 - 1,2 h. W kiełbaśnicach wędzić na małym ogniu drewnem z drzew owocowych z odrobiną jałowca ok. 1,5 do 2 h (patrzyć, czy się za bardzo nie marszczy).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły