Kiełbasa mojej mamy (dziadka i pradziadka)
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kiełbasa mojej mamy (dziadka i pradziadka)](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976695559.jpeg&w=3840&q=75)
Zawsze robimy na święta. Dzieci uwielbiają. Nie jest tania. W zamrażarce do pół roku. Tylko musi obeschnąc parę dni.
0
4 / 3
Zawsze robimy na święta. Dzieci uwielbiają. Nie jest tania. W zamrażarce do pół roku. Tylko musi obeschnąc parę dni.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
10 kg szynka wieprzowa
2.50 kg boczek
1 kg słonina
2.50 kg karkówka wołowa
0.40 l wywar z kości z szynki
4 szt. czosnek
10 dag. sól
1 dag. saletra potasowa
1 dag. czarny pieprz
Przygotowanie
Kiełbasa
szynka 10 kg, boczek 2,5 kg, słonina 1kg, sól 10 dag na 10 kg mięsa, saletra potasowa 1 dag na 10 dag soli (trochę mniej 1,5 na 20). To, co do tej pory odstawić pokrojone na 2-3dni w chłodzie. 2,5 kg karkówki wołowej (pokrojona, odstawić na dzień, 4 główki czosnku, 1 dag pieprzu mielonego na 5 kg mięsa. Wołowinę 2x przekręcić na maszynce średnio, słoninę raz. Zmielić wieprzowinę na grubym sitku. Czosnek przegnieciony wymieszać z wołowiną (już nie solić). Wlać do całości ok. 0,25 do 0,5 l wywaru z kości z szynki (na czuja). Wszystko wymieszać z pieprzem. Ładować w kiełbaśnice (rozmoczone) lub słoiczki. Słoiczki jak do grzybków (wyparzone, nakrętki nowe) gotować 1 - 1,2 h. W kiełbaśnicach wędzić na małym ogniu drewnem z drzew owocowych z odrobiną jałowca ok. 1,5 do 2 h (patrzyć, czy się za bardzo nie marszczy).