Kiełbasa biała
m7
Domowy sposób na białą kiełbasę
Wartości odżywcze na porcję
Energia
411
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowy sposób na białą kiełbasę
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. kolendra
500 g wieprzowina łopatka
500 g polędwica wieprzowa
500 g wieprzowina szynka surowa
3 szt. ząbek czosnku
2 szt. ziele angielskie
1 szt. jelito wieprzowe cienkie
Przygotowanie
W moździerzu ucieramy suche przyprawy najlepiej na drobny proszek.
Mięsa (łopatka najlepiej jeśliby była tłusta) kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę o dużych oczkach. Następnie do mięsa dodajemy utarte przyprawy, sól i drobno posiekany czosnek.
Wyrabiamy jednolitą masę, która napychamy do oczyszczonych jelit.
Robimy kilkucentymetrowe kiełbaski, następnie okręcamy jelita i robimy kolejną kiełbaskę.
Przed podaniem ugotować lub upiec.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
411
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.