Kiełbasa biała

m7
Kiełbasa biała

0

0 / 0

Domowy sposób na białą kiełbasę

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. kolendra

500 g wieprzowina łopatka

500 g polędwica wieprzowa

500 g wieprzowina szynka surowa

3 szt. ząbek czosnku

2 szt. ziele angielskie

1 szt. jelito wieprzowe cienkie

Przygotowanie


1

W moździerzu ucieramy suche przyprawy najlepiej na drobny proszek.

2

Mięsa (łopatka najlepiej jeśliby była tłusta) kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę o dużych oczkach. Następnie do mięsa dodajemy utarte przyprawy, sól i drobno posiekany czosnek.

3

Wyrabiamy jednolitą masę, która napychamy do oczyszczonych jelit.

4

Robimy kilkucentymetrowe kiełbaski, następnie okręcamy jelita i robimy kolejną kiełbaskę.

5

Przed podaniem ugotować lub upiec.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

411

kcal

Białka

55

gram

Węglowodany

1

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły