Kharcho
EkspertOdKuchni
Kharcho to wyjątkowe danie kuchni gruzińskiej, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika aromatycznych i intensywnych smaków. Ta bogata w mięso zupa o czerwonym kolorze i lekko pikantnym smaku, doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a także stanowi idealne danie na obiad dla całej rodziny. Kharcho warto przygotować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy zależy nam na rozgrzaniu organizmu i wzmocnieniu odporności. Zupę możesz podawać jako danie główne z chlebem lub jako dodatek do gruzińskiego chleba nazwanego "lavashi". Smacznego!
0
0 / 0
Kharcho to wyjątkowe danie kuchni gruzińskiej, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika aromatycznych i intensywnych smaków. Ta bogata w mięso zupa o czerwonym kolorze i lekko pikantnym smaku, doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a także stanowi idealne danie na obiad dla całej rodziny. Kharcho warto przygotować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy zależy nam na rozgrzaniu organizmu i wzmocnieniu odporności. Zupę możesz podawać jako danie główne z chlebem lub jako dodatek do gruzińskiego chleba nazwanego "lavashi". Smacznego!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mięso wołowe
1 szt. cebula
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka mieszanka przypraw gruzińskich
1 łyżecz. kolendra suszona
0.25 łyżecz. ostra papryka w proszku
1 szt. liść laurowy
1.50 l bulion wołowy
0.50 szkl. ryż biały
1 szczyp. sól
1 g świeża kolendra
0.25 łyżecz. suszone liście kozieradki
0.25 łyżecz. pieprz kajeński
Przygotowanie
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju lub masła. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko zeszklona.
Dodaj pokrojone mięso wołowe i smaż, aż będzie lekko zrumienione z każdej strony.
Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż uwalni swój aromat.
Dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Smaż przez około 2 minuty, mieszając, aby mąka się zarumieniła.
Dodaj mieszankę przypraw gruzińskich, suszoną kolendrę, kmin rzymski, ostrą paprykę, liść laurowy, mielony kozieradkę i pieprz kajeński (jeśli używasz) do garnka. Mieszaj wszystko razem, aż przyprawy równomiernie się rozprowadzą.
Dodaj bulion wołowy do garnka, a następnie doprowadź zupę do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Po 30 minutach gotowania dodaj do garnka biały ryż i gotuj zupę przez kolejne 10-15 minut, aż ryż będzie miękki.
Sprawdź i dostosuj smak zupy, dodając sól według swojego gustu.
Przed podaniem usuń liść laurowy z zupy.
Podawaj kharcho gorące, posypane świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki jako dekorację.