Kharcho
EkspertOdKuchni
Kharcho to wyjątkowe danie kuchni gruzińskiej, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika aromatycznych i intensywnych smaków. Ta bogata w mięso zupa o czerwonym kolorze i lekko pikantnym smaku, doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a także stanowi idealne danie na obiad dla całej rodziny. Kharcho warto przygotować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy zależy nam na rozgrzaniu organizmu i wzmocnieniu odporności. Zupę możesz podawać jako danie główne z chlebem lub jako dodatek do gruzińskiego chleba nazwanego "lavashi". Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
504
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kharcho to wyjątkowe danie kuchni gruzińskiej, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika aromatycznych i intensywnych smaków. Ta bogata w mięso zupa o czerwonym kolorze i lekko pikantnym smaku, doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a także stanowi idealne danie na obiad dla całej rodziny. Kharcho warto przygotować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy zależy nam na rozgrzaniu organizmu i wzmocnieniu odporności. Zupę możesz podawać jako danie główne z chlebem lub jako dodatek do gruzińskiego chleba nazwanego "lavashi". Smacznego!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mięso wołowe
1 szt. cebula
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka mieszanka przypraw gruzińskich
1 łyżecz. kolendra suszona
0.25 łyżecz. ostra papryka w proszku
1 szt. liść laurowy
1.50 l bulion wołowy
0.50 szkl. ryż biały
1 szczyp. sól
1 g świeża kolendra
0.25 łyżecz. suszone liście kozieradki
0.25 łyżecz. pieprz kajeński
Przygotowanie
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju lub masła. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko zeszklona.
Dodaj pokrojone mięso wołowe i smaż, aż będzie lekko zrumienione z każdej strony.
Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż uwalni swój aromat.
Dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Smaż przez około 2 minuty, mieszając, aby mąka się zarumieniła.
Dodaj mieszankę przypraw gruzińskich, suszoną kolendrę, kmin rzymski, ostrą paprykę, liść laurowy, mielony kozieradkę i pieprz kajeński (jeśli używasz) do garnka. Mieszaj wszystko razem, aż przyprawy równomiernie się rozprowadzą.
Dodaj bulion wołowy do garnka, a następnie doprowadź zupę do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Po 30 minutach gotowania dodaj do garnka biały ryż i gotuj zupę przez kolejne 10-15 minut, aż ryż będzie miękki.
Sprawdź i dostosuj smak zupy, dodając sól według swojego gustu.
Przed podaniem usuń liść laurowy z zupy.
Podawaj kharcho gorące, posypane świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki jako dekorację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
504
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.