Key lime pie — tarta limonkowa

EkspertOdKuchni

Key lime pie, czyli tarta limonkowa to smaczny deser pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który zasmakuje wszystkim miłośnikom orzeźwiających słodkości. Połączenie kruchego spodu na bazie ciasteczek, kremowego nadzienia i aromatycznej limonki będzie idealnym wyborem na letni deser lub poczęstunek na specjalne okazje. Key lime pie można serwować na wiele sposobów — samodzielnie lub w towarzystwie bitej śmietany, a także lodów. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
608
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Key lime pie, czyli tarta limonkowa to smaczny deser pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który zasmakuje wszystkim miłośnikom orzeźwiających słodkości. Połączenie kruchego spodu na bazie ciasteczek, kremowego nadzienia i aromatycznej limonki będzie idealnym wyborem na letni deser lub poczęstunek na specjalne okazje. Key lime pie można serwować na wiele sposobów — samodzielnie lub w towarzystwie bitej śmietany, a także lodów. Smacznego!
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g ciasteczka typu digestive
120 g masło
4 szt. żółtka jaj
120 sok z limonki
400 mleko skondensowane
80 g cukier puder
1 łyżecz. skórka z limonki
Przygotowanie
Ciasteczka kruszymy na drobny piasek — może być ręcznie lub za pomocą malaksera.
Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Powstałą masę ciasteczkową wykładamy na dno formy do tarty i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170°C na około 10 minut.
W międzyczasie gdy spód się wypieka, wbijamy do miski 4 żółtka, cukier puder i mieszamy za pomocą miksera do momentu, aż powstanie jasna, gęsta masa.
Następnie dodajemy sok z limonki, łyżeczkę skórki z limonki i mleko skondensowane. Całość mieszamy, aby połączyć składniki.
Masę wlewamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Po wypieczeniu odkładamy tartę do ostudzenia (najlepiej do lodówki na około 2 godziny).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
608
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.