Key lime pie — tarta limonkowa

EkspertOdKuchni
Key lime pie — tarta limonkowa

0

0 / 0

Key lime pie, czyli tarta limonkowa to smaczny deser pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który zasmakuje wszystkim miłośnikom orzeźwiających słodkości. Połączenie kruchego spodu na bazie ciasteczek, kremowego nadzienia i aromatycznej limonki będzie idealnym wyborem na letni deser lub poczęstunek na specjalne okazje. Key lime pie można serwować na wiele sposobów — samodzielnie lub w towarzystwie bitej śmietany, a także lodów. Smacznego!

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 g ciasteczka typu digestive

120 g masło

4 szt. żółtka jaj

120 sok z limonki

400 mleko skondensowane

80 g cukier puder

1 łyżecz. skórka z limonki

Przygotowanie


1

Ciasteczka kruszymy na drobny piasek — może być ręcznie lub za pomocą malaksera.

2

Dodajemy roztopione masło i mieszamy.

3

Powstałą masę ciasteczkową wykładamy na dno formy do tarty i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170°C na około 10 minut.

4

W międzyczasie gdy spód się wypieka, wbijamy do miski 4 żółtka, cukier puder i mieszamy za pomocą miksera do momentu, aż powstanie jasna, gęsta masa.

5

Następnie dodajemy sok z limonki, łyżeczkę skórki z limonki i mleko skondensowane. Całość mieszamy, aby połączyć składniki.

6

Masę wlewamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

7

Po wypieczeniu odkładamy tartę do ostudzenia (najlepiej do lodówki na około 2 godziny).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły