Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

kontakt_2
Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

0

0 / 0

Pulpety, klopsy, klopsiki – choć nazwy są różne to smak zawsze ten sam! 
Czy delikatne kulki z mięsa mielonego w sobie pomidorowym mogą być jeszcze lepsze?

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mięso mielone z indyka

150 bulion warzywny

2 szt. cebula

2 szt. jaja l

100 g bułka tarta

50 g natka pietruszki

2 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka suszona bazylia

1 łyżeczka suszone oregano

1 łyżka ocet

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka olej słonecznikowy

10 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Cebule pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni.

2

Mięso mielone wyłóż do naczynia, dodaj cebule, surowe jajko i 100 g bułki tartej. Dolej 5 łyżek ketchupu. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki i uformuj pulpety.

3

Do garnka wlej pomidory wraz z zalewą, dodaj po łyżce bazylii i oregano. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę octu. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Dolej 150 ml szklanki bulionu, 5 łyżek ketchupu Kotlin. Wymieszaj składniki i wrzuć do sosu surowe pulpety. Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu do czasu, kiedy mięso będzie gotowe.

4

Pulpety najlepiej smakują z makaronem lub ryżem. Podaj je tak jak lubisz i podziwiaj, jak Twoi najbliżsi rozsmakowują się w nowej wersji dobrze znanego dania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły