Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

kontakt_2

Pulpety, klopsy, klopsiki – choć nazwy są różne to smak zawsze ten sam! Czy delikatne kulki z mięsa mielonego w sobie pomidorowym mogą być jeszcze lepsze?
Wartości odżywcze na porcję
Energia
480
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pulpety, klopsy, klopsiki – choć nazwy są różne to smak zawsze ten sam! Czy delikatne kulki z mięsa mielonego w sobie pomidorowym mogą być jeszcze lepsze?
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mięso mielone z indyka
150 bulion warzywny
2 szt. cebula
2 szt. jaja l
100 g bułka tarta
50 g natka pietruszki
2 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. suszona bazylia
1 łyżecz. suszone oregano
1 łyżka ocet
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka olej słonecznikowy
10 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Cebule pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni.
Mięso mielone wyłóż do naczynia, dodaj cebule, surowe jajko i 100 g bułki tartej. Dolej 5 łyżek ketchupu. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki i uformuj pulpety.
Do garnka wlej pomidory wraz z zalewą, dodaj po łyżce bazylii i oregano. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę octu. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Dolej 150 ml szklanki bulionu, 5 łyżek ketchupu Kotlin. Wymieszaj składniki i wrzuć do sosu surowe pulpety. Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu do czasu, kiedy mięso będzie gotowe.
Pulpety najlepiej smakują z makaronem lub ryżem. Podaj je tak jak lubisz i podziwiaj, jak Twoi najbliżsi rozsmakowują się w nowej wersji dobrze znanego dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
480
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.