Ketchup z dyni i mirabelek

EkspertOdKuchni
Ketchup z dyni i mirabelek

0

0 / 0

Ketchup z dyni i mirabelek to nietypowy, ale wyjątkowo smaczny i uniwersalny dodatek kulinarny, który łączy w sobie słodycz dyni z lekko kwaśnym posmakiem mirabelek. Jest gładki i kremowy, o intensywnie pomarańczowym kolorze, co idealnie odzwierciedla naturalne składniki, z których jest wykonany. Sprawdzi się do sałatek, różnego rodzaju mięs, marynat, jako dip do warzyw lub nachosów, kanapek, a także placków lub naleśników. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw, których smakiem i wartościami odżywczymi możemy cieszyć się przez dłuższy czas. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg dynia

1 kg mirabelki

0.50 kg cebula

1 szt. papryczka chili

0.50 szkl. cukier trzcinowy

0.50 szkl. ocet jabłkowy

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka pieprz

4 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać garnek o grubym dnie, wlać oliwę i dusić cebulę pod przykryciem.

2

Mirabelki umyć, pozbawić pestek, dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać do garnka z cebulą i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. W międzyczasie dodać chili i czosnek.

3

Dodać ocet, przyprawy i zmiksować blenderem wszystko na gładki sos. W zależności od tego, jaką chcemy uzyskać gęstość, wydłużamy podgrzewanie w celu odparowania i zagęszczenia sosu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły