Ketchup z dyni i mirabelek
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
Ketchup z dyni i mirabelek to nietypowy, ale wyjątkowo smaczny i uniwersalny dodatek kulinarny, który łączy w sobie słodycz dyni z lekko kwaśnym posmakiem mirabelek. Jest gładki i kremowy, o intensywnie pomarańczowym kolorze, co idealnie odzwierciedla naturalne składniki, z których jest wykonany. Sprawdzi się do sałatek, różnego rodzaju mięs, marynat, jako dip do warzyw lub nachosów, kanapek, a także placków lub naleśników. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw, których smakiem i wartościami odżywczymi możemy cieszyć się przez dłuższy czas. Smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg dynia
1 kg mirabelki
0.50 kg cebula
1 szt. papryczka chili
0.50 szkl. cukier trzcinowy
0.50 szkl. ocet jabłkowy
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
4 łyżka oliwa
Przygotowanie
Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać garnek o grubym dnie, wlać oliwę i dusić cebulę pod przykryciem.
Mirabelki umyć, pozbawić pestek, dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać do garnka z cebulą i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. W międzyczasie dodać chili i czosnek.
Dodać ocet, przyprawy i zmiksować blenderem wszystko na gładki sos. W zależności od tego, jaką chcemy uzyskać gęstość, wydłużamy podgrzewanie w celu odparowania i zagęszczenia sosu.