Ketchup śliwkowy
EkspertOdKuchni
Ketchup śliwkowy to doskonała alternatywa dla klasycznego ketchupu. Ma kwaśno-słodki smak i doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, serami, burgerami, a nawet frytkami. Wzbogacony aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon, imbir i chili, z pewnością wzbogaci smak wielu potraw. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
611
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
113
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ketchup śliwkowy to doskonała alternatywa dla klasycznego ketchupu. Ma kwaśno-słodki smak i doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, serami, burgerami, a nawet frytkami. Wzbogacony aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon, imbir i chili, z pewnością wzbogaci smak wielu potraw. Smacznego!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg śliwki węgierki
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
100 g cukier
100 ml ocet jabłkowy
2 łyżka olej
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. imbir
1 szczyp. chili
3 szt. goździki
Przygotowanie
Śliwki węgierki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę białą i czosnek, dodajemy pokrojone śliwki, goździki i doprawiamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż śliwki się rozpadną i całość zgęstniej.
Następnie dodajemy ocet i cukier, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 20-30 minut, aż masa stanie się gęsta. Po ugotowaniu całość blendujemy na gładką konsystencję.
Keczup śliwkowy przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
611
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
113
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.