Ketchup śliwkowy

EkspertOdKuchni
Ketchup śliwkowy

0

0 / 0

Ketchup śliwkowy to doskonała alternatywa dla klasycznego ketchupu. Ma kwaśno-słodki smak i doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, serami, burgerami, a nawet frytkami. Wzbogacony aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon, imbir i chili, z pewnością wzbogaci smak wielu potraw. Smacznego!

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 kg śliwki węgierki

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

100 g cukier

100 ml ocet jabłkowy

2 łyżka olej

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. cynamon

1 szczyp. imbir

1 szczyp. chili

3 szt. goździki

Przygotowanie


1

Śliwki węgierki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.

2

Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę białą i czosnek, dodajemy pokrojone śliwki, goździki i doprawiamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż śliwki się rozpadną i całość zgęstniej.

3

Następnie dodajemy ocet i cukier, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 20-30 minut, aż masa stanie się gęsta. Po ugotowaniu całość blendujemy na gładką konsystencję.

4

Keczup śliwkowy przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły