Keks z moczonymi bakaliami w rumie
m7
Keks pełen bakalii który gości na moim stole w święta bożego narodzenia
0
0 / 0
Keks pełen bakalii który gości na moim stole w święta bożego narodzenia
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3 łyżeczka proszek do pieczenia
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1.50 szkl. cukier
0.50 szkl. rum
6 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka pszenna tortowa
18 dek. margaryna mleczna
10 dek. morele suszone
10 dek. orzechy włoskie
10 dek. rodzynki
10 dek. żurawina suszona
10 dek. migdały
Przygotowanie
Dzień wcześniej bakalie zalać rumem i odłożyć w chłodne miejsce.
Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po jednym jajku ciągle ucierając,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać bakalie wymieszane z 2 łyżkami mąki,wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą podłużnej formy .
Piec w 170 st około 50 min.Jeżeli chodzi o dekorację keksa to wg własnego pomysłu.