Keks z moczonymi bakaliami w rumie
m7
Keks pełen bakalii który gości na moim stole w święta bożego narodzenia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
7058
kcal
Białka
149
gram
Węglowodany
931
gram
Tłuszcze
280
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Keks pełen bakalii który gości na moim stole w święta bożego narodzenia
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1.50 szkl. cukier
0.50 szkl. rum
6 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka pszenna tortowa
18 dag. margaryna mleczna
10 dag. morele suszone
10 dag. orzechy włoskie
10 dag. rodzynki
10 dag. żurawina suszona
10 dag. migdały
Przygotowanie
Dzień wcześniej bakalie zalać rumem i odłożyć w chłodne miejsce.
Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po jednym jajku ciągle ucierając,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać bakalie wymieszane z 2 łyżkami mąki,wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą podłużnej formy .
Piec w 170 st około 50 min.Jeżeli chodzi o dekorację keksa to wg własnego pomysłu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
7058
kcal
Białka
149
gram
Węglowodany
931
gram
Tłuszcze
280
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.