Keks drożdżowy

m7
Keks drożdżowy

0

5 / 1

nawet keks drożdżowy jest smaczny

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

50 g drożdże

1 szkl. mleko

1 szkl. chipsy bananowe

3 szt. jaja kurze całe

5 łyżka cukier puder

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka woda

0.50 szkl. olej

0.50 szkl. żurawina łowicz

0.50 szkl. rodzynki

Przygotowanie


1

Cukier, jajka, olej i drożdże rozmieszać.

2

Dodać lekko podgrzane mleko.

3

Wszystko połączyć mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.

4

Dodać mąkę i znowu mieszać.

5

Na koniec dodać czipsy bananowe, mieszankę żurawiny, rodzynki i delikatnie wymieszać ciasto.

6

Do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia wyłożyć masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

7

Po upływie tego czasu wstawić foremki do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni, czas 50 minut.

8

Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować lukrem zrobionym z wody, kakao i cukru pudru.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły