Keks
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Keks](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975125677.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny świąteczny przepis na keks pełen kandyzowanych owoców i bakalii. Keks z tego przepisu jest nieskomplikowany.
1
0 / 0
Pyszny świąteczny przepis na keks pełen kandyzowanych owoców i bakalii. Keks z tego przepisu jest nieskomplikowany.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. spirytus
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
150 g owoce kandyzowane
100 g rodzynki
3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Rodzynki moczymy w letniej wodzie.
Ucieramy masło z cukrem i odrobiną soli, dodajemy jajka i dalej ucieramy jeszcze przez kilka minut.
Cały czas ucierając ciasto, dodajemy porcjami przesianą mąkę.
Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy proszek do pieczenia, rodzynki, owoce kandyzowane i spirytus.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, smarujemy masłem i sypiemy tartą bułką.
Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze około 200°C