Keks

uwielbiampl
Keks

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszny świąteczny przepis na keks pełen kandyzowanych owoców i bakalii. Keks z tego przepisu jest nieskomplikowany.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. spirytus

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

150 g owoce kandyzowane

100 g rodzynki

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. cukier

4 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


Rodzynki moczymy w letniej wodzie.

Ucieramy masło z cukrem i odrobiną soli, dodajemy jajka i dalej ucieramy jeszcze przez kilka minut.

Cały czas ucierając ciasto, dodajemy porcjami przesianą mąkę.

Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy proszek do pieczenia, rodzynki, owoce kandyzowane i spirytus.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, smarujemy masłem i sypiemy tartą bułką.

Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze około 200°C

Wartości odżywcze na porcję


Energia

859

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

130

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły