Kebab w tortilli
justynapiskorz
Kebab w tortilli to idealna propozycja na niejedne przyjęcie.
0
0 / 0
Kebab w tortilli to idealna propozycja na niejedne przyjęcie.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta
150 gorąca woda
2 łyżka olej
1 szczyp. sól
2 szt. filet z kurczaka
6 łyżecz. przyprawa gyros
1 szt. sałata lodowa
2 szt. pomidor
2 szt. ogórek
2 szt. cebula
2 szt. papryka
1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
8 łyżka sos czosnkowy
3 łyżka olej
Przygotowanie
Wymieszać w misce mąkę z solą i wodą. Dodać olej. Zagnieć ciasto (ok. 5 minut) i odstawić na 20 minut w misce przykrytej ściereczką.
Podzielić ciasto na sześć równych części. Z każdej z nich zrobić kulę i rozwałkować na grubość ok. 1-2 cm. Smażyć placki na suchej patelni na rumiany kolor.
Mięso z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Następnie obtoczyć w przyprawie gyros, dodać 3 łyżki oleju i smażyć na patelni, od czasu do czasu mieszając.
Sałatę rozdrobnić palcami na nieduże kawałki, paprykę pokroić w cienkie paseczki, pomidora i cebulę w półksiężyce, a ogórka w okrągłe plastry. Tak przygotowane warzywa ułożyć kolejno na środek tortilli. Dodać wybraną ilość mięsa i kukurydzy. Polać sosem (można użyć winegret) i ketchupem. Całość zawinąć.