Kawowe brownie
uwielbiampl
Bogactwo aromatów dla smakoszy - kawowe brownie. Polecamy szczególnie do kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bogactwo aromatów dla smakoszy - kawowe brownie. Polecamy szczególnie do kawy.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 polewa czekoladowa
60 kawa
1 szczyp. sól
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
125 g mąka lubella puszysta tortowa
250 g migdały
150 g orzechy włoskie
150 g czekolada gorzka
25 g kakao decomorreno
125 g cukier puder
3 szt. jaja kurze całe
3 łyżka likier kawowy
Przygotowanie
Mąkę, cukier, proszek i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy sól, migdały i orzechy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy cienko olejem.
Czekoladę łamiemy i roztapiamy z masłem. Studzimy. Przelewamy do miski, mieszamy na małych obrotach, dodajemy jajka, następnie wlewamy kawę i likier. Masę wylewamy na blaszkę i pieczemy 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Polewa czekoladowa: 4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki kakao, 60 g masła, 1 łyżeczka żelatyny. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotowujemy. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy i studzimy. Polewamy ciasto. Można udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.