1

Składniki

150 Mililitrów
polewa czekoladowa
60 Mililitrów
kawa
1 Szczypta
sól
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
125 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
250 Gramów
migdały
150 Gramów
orzechy włoskie
150 Gramów
czekolada gorzka
25 Gramów
kakao
125 Gramów
cukier puder
3 Sztuki
jaja kurze całe
3 Łyżki
Likier kawowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę, cukier, proszek i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy sól, migdały i orzechy. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy cienko olejem.
  2. Czekoladę łamiemy i roztapiamy z masłem. Studzimy. Przelewamy do miski, mieszamy na małych obrotach, dodajemy jajka, następnie wlewamy kawę i likier. Masę wylewamy na blaszkę i pieczemy 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Polewa czekoladowa: 4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki kakao, 60 g masła, 1 łyżeczka żelatyny. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotowujemy. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy i studzimy. Polewamy ciasto. Można udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

Opis

Bogactwo aromatów dla smakoszy.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!