1

Składniki

125 Gramów
150 Mililitrów
polewa czekoladowa
60 Mililitrów
kawa
1 Szczypta
sól
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
250 Gramów
migdały
150 Gramów
orzechy włoskie
150 Gramów
czekolada gorzka
25 Gramów
kakao
125 Gramów
cukier puder
3 Sztuki
jaja kurze całe
3 Łyżki
Likier kawowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę, cukier, proszek i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy sól, migdały i orzechy. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy cienko olejem.
  2. Czekoladę łamiemy i roztapiamy z masłem. Studzimy. Przelewamy do miski, mieszamy na małych obrotach, dodajemy jajka, następnie wlewamy kawę i likier. Masę wylewamy na blaszkę i pieczemy 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Polewa czekoladowa: 4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki kakao, 60 g masła, 1 łyżeczka żelatyny. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotowujemy. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy i studzimy. Polewamy ciasto. Można udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

Opis

Bogactwo aromatów dla smakoszy.

Podobne przepisy

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kakaowe lodowe kanapki

Łatwy Do 2 godz
Kakaowe lodowe kanapki

Mazurek piernikowy

Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Muffinki

Łatwy Do 1 godz
Muffinki

Podwójnie Kakaowe babeczki

Łatwy Do 1 godz
Podwójnie Kakaowe babeczki

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Churrosy Kakaowe

Średni Do 3 godz
Churrosy Kakaowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!