Kawowe brownie

m7

Z książki "Kawa - bogactwo aromatów dla smakoszy".
Wartości odżywcze na porcję
Energia
450
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Z książki "Kawa - bogactwo aromatów dla smakoszy".
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
60 kawa
150 polewa czekoladowa
1 szczyp. sól
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
125 g mąka lubella puszysta
125 g cukier puder
25 g kakao decomorreno
250 g migdały
150 g orzechy włoskie
150 g czekolada gorzka
3 szt. jajko
3 łyżka likier kawowy
Przygotowanie
Mąke , cukier, proszek i kakao przesiac do miski. Dodac sól, migdały i orzechy. Piekarnik nagrzac do 180st. Blache wylozyc folia aluminiowa i posmarowac cienko olejem (blaszka 22x24).
Czekolade połamac i roztopic z masłem w kapieli wodnej. Ostudzic. Przelac do miski, miesza na małych obrotach, dodac jajka., wlac kawe i liekir. mase wyalc na balszke i piec 25 minut. Odstawic do ostygniecia. Zrobic polewe. Polewa czekoladowa z: 4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki kakao, 60 g masła, 1 łyżeczka żelatyny. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do ałkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić . Polać ciasto. Udekorowałam czekoladowymi ziarenkami kawy. Pyszne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
450
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.