Kawa w tygielku
m7
Przepis na aromatyczną kawę w tygielku na sposób turecki. Tygielek najlepiej aby był miedziany.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
13
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis na aromatyczną kawę w tygielku na sposób turecki. Tygielek najlepiej aby był miedziany.
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 łyżecz. cukier
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. kardamon
3 łyżecz. kawa
3 szt. goździki
Przygotowanie
Do miedzianego tygielka wsypujemy kawę oraz przyprawy i cukier, zalewamy gorącą wodą i gotujemy od czasu do czasu mieszając.
Po zagotowaniu zdejmujemy na chwilkę tygielek z ognia (inaczej kawa "wykipi") po chwili ponownie zagotowujemy.
Kawę przelewamy do filiżanek i podajemy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
13
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.