Kawa po wiedeńsku

EkspertOdKuchni
Kawa po wiedeńsku

0

0 / 0

Kawa po wiedeńsku to aromatyczny napój, który świetnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni, gdy pragniemy czegoś rozgrzewającego. To również doskonała propozycja dla miłośników słodkich i kremowych napojów oraz fanów kawy, którzy cenią bogaty smak i aromatyczne doznania. Kawa po wiedeńsku świetnie sprawdzi się jako orzeźwiające rozpoczęcie dnia, podczas spotkań towarzyskich, po obiedzie lub jako pyszny deser po posiłku. Życzymy smacznego!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

4 łyżecz. kawa mielona

1 szt. laska cynamonu

4 szt. goździki

2 szt. ziarno ziela angielskiego

400 woda

1 szt. bita śmietana do dekoracji

1 szczyp. mielony cynamon

Przygotowanie


1

W małym rondelku zagotuj wodę.

2

Dodaj do wrzącej wody laskę cynamonu, goździki i ziarna ziela angielskiego.

3

Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aby wydobyć aromat z przypraw.

4

Dodaj mieloną kawę do rondelka i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

5

Zdejmij rondel z ognia i odstaw na kilka minut, aby kawa się ostudziła.

6

Przelej kawę przez sitko, aby oddzielić ją od przypraw.

7

Przelej przygotowaną kawę do filiżanek, a następnie udekoruj każdą porcję ubitą śmietaną.

8

Posyp wierzch kawy cynamonem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły