Kawa po wiedeńsku
EkspertOdKuchni
Kawa po wiedeńsku to aromatyczny napój, który świetnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni, gdy pragniemy czegoś rozgrzewającego. To również doskonała propozycja dla miłośników słodkich i kremowych napojów oraz fanów kawy, którzy cenią bogaty smak i aromatyczne doznania. Kawa po wiedeńsku świetnie sprawdzi się jako orzeźwiające rozpoczęcie dnia, podczas spotkań towarzyskich, po obiedzie lub jako pyszny deser po posiłku. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Kawa po wiedeńsku to aromatyczny napój, który świetnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni, gdy pragniemy czegoś rozgrzewającego. To również doskonała propozycja dla miłośników słodkich i kremowych napojów oraz fanów kawy, którzy cenią bogaty smak i aromatyczne doznania. Kawa po wiedeńsku świetnie sprawdzi się jako orzeźwiające rozpoczęcie dnia, podczas spotkań towarzyskich, po obiedzie lub jako pyszny deser po posiłku. Życzymy smacznego!
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
4 łyżecz. kawa mielona
1 szt. laska cynamonu
4 szt. goździki
2 szt. ziarno ziela angielskiego
400 woda
1 szt. bita śmietana do dekoracji
1 szczyp. mielony cynamon
Przygotowanie
W małym rondelku zagotuj wodę.
Dodaj do wrzącej wody laskę cynamonu, goździki i ziarna ziela angielskiego.
Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aby wydobyć aromat z przypraw.
Dodaj mieloną kawę do rondelka i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Zdejmij rondel z ognia i odstaw na kilka minut, aby kawa się ostudziła.
Przelej kawę przez sitko, aby oddzielić ją od przypraw.
Przelej przygotowaną kawę do filiżanek, a następnie udekoruj każdą porcję ubitą śmietaną.
Posyp wierzch kawy cynamonem.