Kawa mrożona

mariola85
Kawa mrożona

1

0 / 0

Ktoś, kto wymyślił kawę mrożoną jest genialnym wynalazcą! Kawa stawia na nogi, chłodzi w upalne dni, podnosi poziom cukru, a tym samym energii, wybornie smakuje, więc można się nią delektować, pięknie wygląda i cieszy oko, a poza tym mamy wrażenie, że tak przyrządzona kawa jest czystym hedonizmem, rozpieszczaniem i luksusem. Muszę przyznać, że nie umiem odtworzyć smaku najlepszej kawy, jaką piłam w życiu. Ale ciągle próbuję;-)) W Grecji podawana jest kawa frappe, która rozpuszczana jest w zimnej wodzie. Niestety, nie udała mi się ta sztuka z moją kawą - pozostały grudki, które później tylko częściowo rozbiły się w blenderze. Dlatego też najpierw kawę rozpuszczam w gorącej (nie wrzącej) wodzie, a następnie studzę. Próbowałam też takich sztuczek, jak kawy smakowe: czekoladowa, waniliowa, a nawet truskawkowa. Spróbujcie i Wy - może komuś posmakuje. Ja wracam do klasycznego, mocno kawowego smaku i staram się doskonalić proporcje.

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

3 łyżeczka kawa rozpuszczalna

3 łyżeczka cukier

0.75 szkl. mleko

2 szt. lody śmietankowe

0.50 szkl. lód

Przygotowanie


1

Wlewamy ostudzoną kawę i miksujemy wszystko około 2 minut.

2

Przygotowujemy produkty: kawa rozpuszczalna, lody śmietankowe, lód, mleko i cukier.

3

Kawę rozpuszczalną zalewamy małą iością gorącej wody, otrzymujemy mocny kawowy ekstrakt.

4

Kawę próbujemy, bo może ktoś zechce dodać jeszcze cukru lub jakiegoś alkoholu. Można też wymieszać kawę z bitą śmietaną.

5

Do blendera wrzucamy lody, lód (najlepiej rozkruszony), cukier i wlewamy mleko.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły