Kawa mrożona
mariola85
Ktoś, kto wymyślił kawę mrożoną jest genialnym wynalazcą! Kawa stawia na nogi, chłodzi w upalne dni, podnosi poziom cukru, a tym samym energii, wybornie smakuje, więc można się nią delektować, pięknie wygląda i cieszy oko, a poza tym mamy wrażenie, że tak przyrządzona kawa jest czystym hedonizmem, rozpieszczaniem i luksusem. Muszę przyznać, że nie umiem odtworzyć smaku najlepszej kawy, jaką piłam w życiu. Ale ciągle próbuję;-)) W Grecji podawana jest kawa frappe, która rozpuszczana jest w zimnej wodzie. Niestety, nie udała mi się ta sztuka z moją kawą - pozostały grudki, które później tylko częściowo rozbiły się w blenderze. Dlatego też najpierw kawę rozpuszczam w gorącej (nie wrzącej) wodzie, a następnie studzę. Próbowałam też takich sztuczek, jak kawy smakowe: czekoladowa, waniliowa, a nawet truskawkowa. Spróbujcie i Wy - może komuś posmakuje. Ja wracam do klasycznego, mocno kawowego smaku i staram się doskonalić proporcje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
87
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ktoś, kto wymyślił kawę mrożoną jest genialnym wynalazcą! Kawa stawia na nogi, chłodzi w upalne dni, podnosi poziom cukru, a tym samym energii, wybornie smakuje, więc można się nią delektować, pięknie wygląda i cieszy oko, a poza tym mamy wrażenie, że tak przyrządzona kawa jest czystym hedonizmem, rozpieszczaniem i luksusem. Muszę przyznać, że nie umiem odtworzyć smaku najlepszej kawy, jaką piłam w życiu. Ale ciągle próbuję;-)) W Grecji podawana jest kawa frappe, która rozpuszczana jest w zimnej wodzie. Niestety, nie udała mi się ta sztuka z moją kawą - pozostały grudki, które później tylko częściowo rozbiły się w blenderze. Dlatego też najpierw kawę rozpuszczam w gorącej (nie wrzącej) wodzie, a następnie studzę. Próbowałam też takich sztuczek, jak kawy smakowe: czekoladowa, waniliowa, a nawet truskawkowa. Spróbujcie i Wy - może komuś posmakuje. Ja wracam do klasycznego, mocno kawowego smaku i staram się doskonalić proporcje.
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 łyżecz. kawa rozpuszczalna
3 łyżecz. cukier
0.75 szkl. mleko
2 szt. lody śmietankowe
0.50 szkl. lód
Przygotowanie
Wlewamy ostudzoną kawę i miksujemy wszystko około 2 minut.
Przygotowujemy produkty: kawa rozpuszczalna, lody śmietankowe, lód, mleko i cukier.
Kawę rozpuszczalną zalewamy małą iością gorącej wody, otrzymujemy mocny kawowy ekstrakt.
Kawę próbujemy, bo może ktoś zechce dodać jeszcze cukru lub jakiegoś alkoholu. Można też wymieszać kawę z bitą śmietaną.
Do blendera wrzucamy lody, lód (najlepiej rozkruszony), cukier i wlewamy mleko.