Kawa latte macchiato z syropem karmelowym

EkspertOdKuchni
Kawa latte macchiato z syropem karmelowym

0

0 / 0

Szukasz sprawdzonego przepisu na aromatyczną kawę? Poznaj latte macchiato z syropem karmelowym na bazie napoju owsianego. To połączenie prostoty i wyjątkowego smaku, które doskonale sprawdzi się zarówno o poranku, jak i do popołudniowego relaksu. To idealna opcja dla wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś więcej niż zwykłe espresso. Przygotuj latte macchiato z syropem karmelowym i pozwól sobie na chwilę przyjemności!

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. espresso

1 szkl. tymbark just plants barista owies

150 g cukier

2 łyżka woda

200 śmietanka kokosowa

Przygotowanie


1

Tymbark Just Plants Barista ugotuj w rondelku, energicznie mieszając lub spień urządzeniem.

2

Gorący napój roślinny odstaw na moment do wytrącenia się piany.

3

Do szklanki nalej gorącego napoju, a następnie piankę mleczną. Odczekaj, aż wyraźnie oddzielą się dwie warstwy, a potem przez piankę mleczną ostrożnie dolej świeżo zaparzone espresso.

4

Przygotuj syrop karmelowy (opcjonalnie). W tym celu umieść cukier oraz wodę w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając.

5

Gdy cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru, zdejmij go z ognia.

6

Dodaj stopniowo śmietankę i umieść na chwilę na ogniu, do czasu aż całość zacznie gęstnieć, a następnie ściągnij z ognia.

7

Tak przygotowany syrop karmelowy pozostaw do ostygnięcia.

8

Ostudzony syrop karmelowy wlej do wcześniej przygotowanej kawy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły