Kawa cold brew

EkspertOdKuchni
Kawa cold brew

0

0 / 0

Cold brew to idealny wybór dla miłośników kawy, którzy cenią delikatny, naturalnie słodki smak i niską kwasowość. Parzona na zimno przez kilkanaście godzin, zachowuje pełnię aromatu i głębię smaku, bez goryczki charakterystycznej dla tradycyjnego espresso. To doskonałe orzeźwienie w upalne dni i świetna baza do kawowych koktajli. Możesz pić ją solo, z mlekiem, lodem lub syropem – tak, jak lubisz. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej kawy na gorąco, spróbuj cold brew i odkryj nowy wymiar smaku!

3

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

70 g dobrej jakości kawa ziarnista do metod alternatywnych

1 l woda filtrowana zimna

Opcjonalnie

1 szt. mleko lub napój roślinny

Przygotowanie


1

Kawę grubo zmielić (jak sól gruboziarnistą)

2

Wsypać kawę do dużego słoika. Wlać wodę, zamieszać i ostawić do lodówki na 9-10 godzin.

3

Wyjąć kawę i przelać przez papierowy filtr do kawy.

4

Przechowywać w lodówce. Podawać solo lub z mlekiem/ulubionym napojem roślinnym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły