Kaszotto z pieczonym burakiem, fetą i orzechami
EkspertOdKuchni
Kaszotto z pieczonym burakiem, fetą i orzechami to danie, które zachwyci nie tylko fanów kuchni roślinnej, ale także wszystkich szukających wyjątkowych smaków i zdrowego posiłku. Idealnie sprawdzi się na lunch, lekki obiad lub elegancką kolację. Połączenie kremowej kaszy pęczak ze słodkimi pieczonymi burakami, słonym serem feta i chrupiącymi nerkowcami nie tylko pysznie smakuje, ale jest pełne witamin i składników odżywczych, a przy tym doskonale zaprezentuje się na stole. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kaszotto z pieczonym burakiem, fetą i orzechami to danie, które zachwyci nie tylko fanów kuchni roślinnej, ale także wszystkich szukających wyjątkowych smaków i zdrowego posiłku. Idealnie sprawdzi się na lunch, lekki obiad lub elegancką kolację. Połączenie kremowej kaszy pęczak ze słodkimi pieczonymi burakami, słonym serem feta i chrupiącymi nerkowcami nie tylko pysznie smakuje, ale jest pełne witamin i składników odżywczych, a przy tym doskonale zaprezentuje się na stole. Smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. kasza pęczak
3 szt. burak
100 g ser feta
2 łyżka orzechy nerkowca
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
300 ml bulion warzywny
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Buraki myjemy, suszymy i zawijamy osobno w folię aluminiową.
Pieczemy przez około 60 minut, aż buraki staną się miękkie.
Po upieczeniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu. Dorzucamy czosnek i smażymy przez chwilę. Następnie wsypujemy kaszę i smażymy przez 2 minuty, aż do zarumienienia.
Stopniowo wlewamy bulion, mieszając co jakiś czas. Zanim wlejemy kolejną chochelkę, kasza musi wchłonąć bulion. Gotujemy do miękkości.
Do kaszy dodajemy pokrojone buraki i mieszamy.
Kaszotto podajemy z pokruszoną fetą i posiekanymi orzechami nerkowca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.