Kaszotto z pieczonym burakiem, fetą i orzechami

EkspertOdKuchni
Kaszotto z pieczonym burakiem, fetą i orzechami

0

0 / 0

Kaszotto z pieczonym burakiem, fetą i orzechami to danie, które zachwyci nie tylko fanów kuchni roślinnej, ale także wszystkich szukających wyjątkowych smaków i zdrowego posiłku. Idealnie sprawdzi się na lunch, lekki obiad lub elegancką kolację. Połączenie kremowej kaszy pęczak ze słodkimi pieczonymi burakami, słonym serem feta i chrupiącymi nerkowcami nie tylko pysznie smakuje, ale jest pełne witamin i składników odżywczych, a przy tym doskonale zaprezentuje się na stole. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. kasza pęczak

3 szt. burak

100 g ser feta

2 łyżka orzechy nerkowca

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

300 ml bulion warzywny

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

2

Buraki myjemy, suszymy i zawijamy osobno w folię aluminiową.

3

Pieczemy przez około 60 minut, aż buraki staną się miękkie.

4

Po upieczeniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

5

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.

6

Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu. Dorzucamy czosnek i smażymy przez chwilę. Następnie wsypujemy kaszę i smażymy przez 2 minuty, aż do zarumienienia.

7

Stopniowo wlewamy bulion, mieszając co jakiś czas. Zanim wlejemy kolejną chochelkę, kasza musi wchłonąć bulion. Gotujemy do miękkości.

8

Do kaszy dodajemy pokrojone buraki i mieszamy.

9

Kaszotto podajemy z pokruszoną fetą i posiekanymi orzechami nerkowca.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły