Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Uwielbiam
Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kaszotto zazwyczaj szykuje się na bazie kaszy jaglanej. Dla miłośników kaszy gryczanej przygotowaliśmy przepis z użyciem ziaren gryki! Wraz z kurczakiem, cebulką zalaną zawiesistym bulionem oraz z dodatkiem warzyw i ogórka kiszonego. Smaczne kaszotto z weźmie szturmem podniebienie każdego miłośnika gryki!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szkl. bulion drobiowy

100 g kasza gryczana

50 g masło

2 szt. pierś kurczaka

2 szt. marchewka

1 puszka groszek zielony konserwowy

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. słodka papryka w proszku

2 szczyp. sól, pieprz

2 szt. ogórki kiszone krakus

1 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


Piersi pokroić w kostkę, doprawić solą, słodką papryką oraz pieprzem.

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kurczaka wraz z czosnkiem i podsmażyć.

Kiedy kurczak się lekko zarumieni, wsypać kaszę gryczaną i smażyć przez około 1 minutę. Wlać gorący bulion drobiowy, przykryć i gotować około 5 minut.

Dodać marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i gotować kolejne 5 minut.

Na koniec wrzucić odcedzony groszek konserwowy oraz masło, wymieszać i odstawić z ognia.

Podawać z ogórkiem Kiszonym pokrojonym w kostkę i ułożonym na wierzchu potrawy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

998

kcal

Białka

79

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły