Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem
formularz
Kaszotto zazwyczaj szykuje się na bazie kaszy jaglanej. Dla miłośników kaszy gryczanej przygotowaliśmy przepis z użyciem ziaren gryki! Wraz z kurczakiem, cebulką zalaną zawiesistym bulionem oraz z dodatkiem warzyw i ogórka kiszonego. Smaczne kaszotto z weźmie szturmem podniebienie każdego miłośnika gryki!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
998
kcal
Białka
79
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Kaszotto zazwyczaj szykuje się na bazie kaszy jaglanej. Dla miłośników kaszy gryczanej przygotowaliśmy przepis z użyciem ziaren gryki! Wraz z kurczakiem, cebulką zalaną zawiesistym bulionem oraz z dodatkiem warzyw i ogórka kiszonego. Smaczne kaszotto z weźmie szturmem podniebienie każdego miłośnika gryki!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szkl. bulion drobiowy
100 g kasza gryczana
50 g masło
2 szt. pierś kurczaka
2 szt. marchewka
1 puszka groszek zielony konserwowy
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. słodka papryka w proszku
2 szczyp. sól, pieprz
2 szt. ogórki kiszone krakus
1 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
Piersi pokroić w kostkę, doprawić solą, słodką papryką oraz pieprzem.
Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kurczaka wraz z czosnkiem i podsmażyć.
Kiedy kurczak się lekko zarumieni, wsypać kaszę gryczaną i smażyć przez około 1 minutę. Wlać gorący bulion drobiowy, przykryć i gotować około 5 minut.
Dodać marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i gotować kolejne 5 minut.
Na koniec wrzucić odcedzony groszek konserwowy oraz masło, wymieszać i odstawić z ognia.
Podawać z ogórkiem Kiszonym pokrojonym w kostkę i ułożonym na wierzchu potrawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
998
kcal
Białka
79
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.