Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

formularz
Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

2

0 / 0

Kaszotto zazwyczaj szykuje się na bazie kaszy jaglanej. Dla miłośników kaszy gryczanej przygotowaliśmy przepis z użyciem ziaren gryki! Wraz z kurczakiem, cebulką zalaną zawiesistym bulionem oraz z dodatkiem warzyw i ogórka kiszonego. Smaczne kaszotto z weźmie szturmem podniebienie każdego miłośnika gryki!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szkl. bulion drobiowy

100 g kasza gryczana

50 g masło

2 szt. pierś kurczaka

2 szt. marchewka

1 pusz. groszek zielony konserwowy

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżeczka słodka papryka w proszku

2 szcz. sól, pieprz

2 szt. ogórki kiszone krakus

1 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


1

Piersi pokroić w kostkę, doprawić solą, słodką papryką oraz pieprzem.

2

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kurczaka wraz z czosnkiem i podsmażyć.

3

Kiedy kurczak się lekko zarumieni, wsypać kaszę gryczaną i smażyć przez około 1 minutę. Wlać gorący bulion drobiowy, przykryć i gotować około 5 minut.

4

Dodać marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i gotować kolejne 5 minut.

5

Na koniec wrzucić odcedzony groszek konserwowy oraz masło, wymieszać i odstawić z ognia.

6

Podawać z ogórkiem Kiszonym pokrojonym w kostkę i ułożonym na wierzchu potrawy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły