Kaszotto z kurczakiem i fasolką szparagową
Łowicz
Kaszotto z kurczakiem i fasolką szparagową to pożywne i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. To doskonała alternatywa dla włoskiego risotto, w której ryż zastępujemy kaszą pęczak. Połączenie soczystej piersi z kurczaka z cukinią, papryką, fasolką szparagową, kaszą pęczak i parmezanem z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie aromatyczne i pełne wartości odżywczych dania. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
807
kcal
Białka
77
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kaszotto z kurczakiem i fasolką szparagową to pożywne i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. To doskonała alternatywa dla włoskiego risotto, w której ryż zastępujemy kaszą pęczak. Połączenie soczystej piersi z kurczaka z cukinią, papryką, fasolką szparagową, kaszą pęczak i parmezanem z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie aromatyczne i pełne wartości odżywczych dania. Smacznego!
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżecz. przecier pomidorowy łowicz
300 ml bulion warzywny
400 g pierś z kurczaka
200 g kasza pęczak
200 g fasolka szparagowa
1 szt. cukinia
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. papryka czerwona
1 łyżka parmezan do posypania
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. papryka słodka
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię, fasolkę szparagową i paprykę czerwoną kroimy w słupki. Cebulę białą i czosnek kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy około 3 minut kurczaka, a następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy wszystko razem przez 5 minut.
Podsmażonego kurczaka z warzywami zalewamy bulionem. Dodajemy kaszę pęczak i na niskiej mocy palnika pod przykryciem gotujemy do miękkości kaszy.
Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy przyprawami według uznania.
Kaszotto z kurczakiem i fasolką szparagową przed podaniem posypujemy parmezanem.