Kaszotto z kurczakiem i fasolką szparagową

Łowicz
Kaszotto z kurczakiem i fasolką szparagową

0

0 / 0

Kaszotto z kurczakiem i fasolką szparagową to pożywne i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. To doskonała alternatywa dla włoskiego risotto, w której ryż zastępujemy kaszą pęczak. Połączenie soczystej piersi z kurczaka z cukinią, papryką, fasolką szparagową, kaszą pęczak i parmezanem z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie aromatyczne i pełne wartości odżywczych dania. Smacznego!

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżecz. przecier pomidorowy łowicz

300 ml bulion warzywny

400 g pierś z kurczaka

200 g kasza pęczak

200 g fasolka szparagowa

1 szt. cukinia

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. papryka czerwona

1 łyżka parmezan do posypania

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. papryka słodka

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.

2

Cukinię, fasolkę szparagową i paprykę czerwoną kroimy w słupki. Cebulę białą i czosnek kroimy w kostkę.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy około 3 minut kurczaka, a następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy wszystko razem przez 5 minut.

4

Podsmażonego kurczaka z warzywami zalewamy bulionem. Dodajemy kaszę pęczak i na niskiej mocy palnika pod przykryciem gotujemy do miękkości kaszy.

5

Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy przyprawami według uznania.

6

Kaszotto z kurczakiem i fasolką szparagową przed podaniem posypujemy parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły