Kaszotto z dynią i orzechami

moderacja.uwielbiampl
Kaszotto z dynią i orzechami

0

0 / 0

Poznaj przepis na kremowe kaszotto z dynią i chrupiącymi orzechami – wegetariańskie danie idealne na zdrowy, rozgrzewający obiad. Kasza pęczak, aromatyczny tymianek i pieczona dynia tworzą wyjątkowe połączenie smaków, które pokochasz jesienią i zimą. Proste składniki, sezonowe warzywa i mnóstwo wartości odżywczych w jednym garnku! Kaszotto z dynią to świetna alternatywa dla risotto – bez mleka, mięsa i sztucznych dodatków. Sprawdź, jak w mniej niż 40 minut przygotować pyszne, sycące danie pełne roślinnego białka i błonnika.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

150 g kasza pęczak

300 g dynia

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

500 ml bulion warzywny

40 g orzechy włoskie

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. świeży tymianek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

0.50 pęcz. natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie


1

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę.

2

Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż na średnim ogniu 2–3 minuty, aż się zeszkli.

3

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutkę.

4

Wrzuć pokrojoną w kostkę dynię oraz suchą kaszę.

5

Podsmaż razem przez 2–3 minuty, mieszając.

6

Wlej 1 szklankę bulionu, dodaj tymianek i gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

7

Kiedy płyn się wchłonie, dolewaj po trochu resztę bulionu, aż kasza będzie miękka, a dynia się rozpadnie (ok. 20–25 minut).

8

Dopraw solą i pieprzem.

9

Dodaj orzechy (można je wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni – są wtedy bardziej aromatyczne).

10

Gotowe danie posyp świeżą pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

189

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły