Kaszka na słodko

m7
Kaszka na słodko

0

0 / 0

Kaszka kukurydziana na słodko zasmakuje nawet największym niejadkom.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

600 woda

100 g kasza kukurydziana

1 szt. banan

2 łyżka rodzynki

2 łyżka nasiona słonecznika

2 łyżka płatki owsiane

2 łyżka orzechy włoskie

4 łyżka dżem morelowy niskosłodzony

Przygotowanie


1

Wodę gotujemy doprowadzając do wrzenia, a następnie nie ściągając jej z gazu wsypujemy kaszę kukurydzianą i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gaz przykręcamy aby był najmniejszy płomień.

2

Kiedy kasza zaczyna gęstnieć, dorzucamy po kolei rodzynki, słonecznik, płatki i posiekane orzechy. Cały czas mieszamy. Kiedy już kasza zgęstnieje, wyłączamy gaz i wrzucamy pokrojonego w plasterki banana.

3

Wszystko dokładnie jeszcze raz mieszamy i wykładamy na talerze w formie kopca. Robimy na środku dołeczek i wlewamy do niego po dwie łyżki dżemu (najlepiej kwaskowatego) na porcję. Możemy udekorować orzechami włoskimi. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

546

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

99

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły