Kaszka na słodko

m7

Kaszka kukurydziana na słodko zasmakuje nawet największym niejadkom.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
546
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kaszka kukurydziana na słodko zasmakuje nawet największym niejadkom.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
600 woda
100 g kasza kukurydziana
1 szt. banan
2 łyżka rodzynki
2 łyżka nasiona słonecznika
2 łyżka płatki owsiane
2 łyżka orzechy włoskie
4 łyżka dżem morelowy niskosłodzony
Przygotowanie
Wodę gotujemy doprowadzając do wrzenia, a następnie nie ściągając jej z gazu wsypujemy kaszę kukurydzianą i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gaz przykręcamy aby był najmniejszy płomień.
Kiedy kasza zaczyna gęstnieć, dorzucamy po kolei rodzynki, słonecznik, płatki i posiekane orzechy. Cały czas mieszamy. Kiedy już kasza zgęstnieje, wyłączamy gaz i wrzucamy pokrojonego w plasterki banana.
Wszystko dokładnie jeszcze raz mieszamy i wykładamy na talerze w formie kopca. Robimy na środku dołeczek i wlewamy do niego po dwie łyżki dżemu (najlepiej kwaskowatego) na porcję. Możemy udekorować orzechami włoskimi. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
546
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.