Kaszi

m7
Kaszi

0

0 / 0

Kaszi to przepyszne koreczki z polskich kasz z nadzieniem z sera, warzyw lub owoców morza, albo wędlin owinięte w nori -algi morskie. Podstawowy składnik ? kasze - są bogatym źródłem białka, błonnika, tłuszczy roślinnych i soli mineralnych, a zawarte w nich węglowodany złożone to idealne źródło energii uwalnianej stopniowo podczas trawienia. Algi morskie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Tak więc kaszi to nie tylko wyjątkowy smak ale przede wszystkim spichlerz witamin i energii. Kaszi można przygotować w wersji wegetariańskiej lub w wersji wędliniarskiej.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz ziołowy

0.50 łyżeczka oliwa z oliwek

1 łyżeczka kasza manna

100 g serek do smarowania philadelfia

0.50 szkl. kasza ? pęczak jęczmienny

1.50 szkl. woda

0.50 szkl. sos:

0.50 szt. kostka rosołowa warzywna

4 szt. prasowany arkusz alg morskich nori

5 szt. śliwki suszone

0.50 szt. gruszka

0.50 szt. papryka

0.50 szt. ogórek

Przygotowanie


1

Kaszę płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w ? szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz alg morskich nori błyszczącą stroną do dołu.

2

Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy cienką warstwą serka philadelfia i na środku układamy pokrojone warzywa lub owoce np. śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa lub owoce.

3

Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. Pół godziny. Potem wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły