Kaszi

m7

Kaszi to przepyszne koreczki z polskich kasz z nadzieniem z sera, warzyw lub owoców morza, albo wędlin owinięte w nori -algi morskie. Podstawowy składnik ? kasze - są bogatym źródłem białka, błonnika, tłuszczy roślinnych i soli mineralnych, a zawarte w nich węglowodany złożone to idealne źródło energii uwalnianej stopniowo podczas trawienia. Algi morskie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Tak więc kaszi to nie tylko wyjątkowy smak ale przede wszystkim spichlerz witamin i energii. Kaszi można przygotować w wersji wegetariańskiej lub w wersji wędliniarskiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
759
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kaszi to przepyszne koreczki z polskich kasz z nadzieniem z sera, warzyw lub owoców morza, albo wędlin owinięte w nori -algi morskie. Podstawowy składnik ? kasze - są bogatym źródłem białka, błonnika, tłuszczy roślinnych i soli mineralnych, a zawarte w nich węglowodany złożone to idealne źródło energii uwalnianej stopniowo podczas trawienia. Algi morskie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Tak więc kaszi to nie tylko wyjątkowy smak ale przede wszystkim spichlerz witamin i energii. Kaszi można przygotować w wersji wegetariańskiej lub w wersji wędliniarskiej.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz ziołowy
0.50 łyżecz. oliwa z oliwek
1 łyżecz. kasza manna
100 g serek do smarowania philadelfia
0.50 szkl. kasza ? pęczak jęczmienny
1.50 szkl. woda
0.50 szt. kostka rosołowa warzywna
4 szt. prasowany arkusz alg morskich nori
5 szt. śliwki suszone
0.50 szt. gruszka
0.50 szt. papryka
0.50 szt. ogórek
Przygotowanie
Kaszę płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w ? szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz alg morskich nori błyszczącą stroną do dołu.
Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy cienką warstwą serka philadelfia i na środku układamy pokrojone warzywa lub owoce np. śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa lub owoce.
Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. Pół godziny. Potem wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
759
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.