Kasza jaglana z warzywami

m7
Kasza jaglana z warzywami

0

0 / 0

Pyszna i niedoceniana kasza jaglana z warzywami, która będzie zdrowym i sycącym pomysłem na obiad lub kolację.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szczyp. sól, pieprz

180 g kasza jaglana

250 g marchew

250 g papryka czerwona

30 g oliwa z oliwek

20 szt. oliwki czarne

1 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą i przelewamy na sicie wrzątkiem. Dopiero po tych zabiegach jest pozbawiona goryczki i gotowa do dalszej obróbki. Wkładamy ją do garnka i zalewamy 400 ml zimnej wody. Solimy odrobinę i gotujemy na małym ogniu dopóki cała woda nie wsiąknie (pilnujemy, aby spód się nie przypalił), następnie przykrywamy i odstawiamy na pół godziny pod pierzynę.

2

W tym czasie kiedy kasza dochodzi, obieramy marchewkę i ścieramy na grubych oczkach. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy do osiągnięcia odpowiadającej nam miękkości.

3

Do warzyw dodajemy kaszę spod pierzyny, posiekaną zieloną pietruszkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno pokrojone czarne oliwki, które są tutaj "kropką nad i".

4

Opcjonalnie można dodać do tej potrawy kilka suszonych grzybków (namoczonych kilka godzin wcześniej) lub kilka suszonych pomidorów.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

552

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły