Kasza jaglana z warzywami

m7
Kasza jaglana z warzywami

0

0 / 0

Pyszna i niedoceniana kasza jaglana z warzywami, która będzie zdrowym i sycącym pomysłem na obiad lub kolację.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szcz. sól, pieprz

180 g kasza jaglana

250 g marchew

250 g papryka czerwona

30 g oliwa z oliwek

20 szt. oliwki czarne

1 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą i przelewamy na sicie wrzątkiem. Dopiero po tych zabiegach jest pozbawiona goryczki i gotowa do dalszej obróbki. Wkładamy ją do garnka i zalewamy 400 ml zimnej wody. Solimy odrobinę i gotujemy na małym ogniu dopóki cała woda nie wsiąknie (pilnujemy, aby spód się nie przypalił), następnie przykrywamy i odstawiamy na pół godziny pod pierzynę.

2

W tym czasie kiedy kasza dochodzi, obieramy marchewkę i ścieramy na grubych oczkach. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy do osiągnięcia odpowiadającej nam miękkości.

3

Do warzyw dodajemy kaszę spod pierzyny, posiekaną zieloną pietruszkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno pokrojone czarne oliwki, które są tutaj "kropką nad i".

4

Opcjonalnie można dodać do tej potrawy kilka suszonych grzybków (namoczonych kilka godzin wcześniej) lub kilka suszonych pomidorów.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły