0

Składniki

2 Szczypty
sól, pieprz
180 Gramów
Kasza jaglana
250 Gramów
marchew
250 Gramów
papryka czerwona
30 Gramów
oliwa z oliwek
20 Sztuk
oliwki czarne
1 Łyżka
nać pietruszki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą i przelewamy na sicie wrzątkiem. Dopiero po tych zabiegach jest pozbawiona goryczki i gotowa do dalszej obróbki. Wkładamy ją do garnka i zalewamy 400 ml zimnej wody. Solimy odrobinę i gotujemy na małym ogniu dopóki cała woda nie wsiąknie (pilnujemy aby spód się nie przypalił), następnie przykrywamy i odstawiamy na pół godziny pod pierzynę.
  2. W tym czasie kiedy kasza dochodzi w ciepełku, obieramy marchewkę i ścieramy na grubych oczkach. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy do osiągnięcia odpowiadającej nam miękkości.
  3. Do warzyw dodajemy kaszę spod pierzyny, posiekaną zieloną pietruszkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno pokrojone czarne oliwki, które są tutaj "kropką nad i".
  4. Opcjonalnie można dodać do tej potrawy kilka suszonych grzybków (namoczonych kilka godzin wcześniej) lub kilka suszonych pomidorów. Smacznego!

Opis

Pyszna i niedoceniana kasza jaglana z warzywami.

Podobne przepisy

Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois

Łatwy Do 40 min

Spaghetti z pomidorami, pieczoną papryką i suszonymi oliwka...

Średni Do 1 godz

Kolanka all'Amatriciana

Łatwy Do 40 min

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Łatwy Do 40 min

Makaron z warzywami i kurczakiem

Łatwy Do 40 min

Muszelki morskie z wędzonym łososiem

Łatwy Do 40 min

Muszelki z twarogiem i grillowaną papryką

Łatwy Do 40 min

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Łatwy Do 1 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!