Kasza gryczana z gulaszem wieprzowym i ogórkiem kiszonym
kontakt_1
Kluczem do przygotowania perfekcyjnego i sycącego gulaszu wieprzowego jest jakość oraz pochodzenie mięsa. Pamiętaj o niezbędnym dodatku do tej mięsnej potrawy — ogórku kiszonym, który nada potrawie delikatnej kwaskowatości. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1234
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
116
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kluczem do przygotowania perfekcyjnego i sycącego gulaszu wieprzowego jest jakość oraz pochodzenie mięsa. Pamiętaj o niezbędnym dodatku do tej mięsnej potrawy — ogórku kiszonym, który nada potrawie delikatnej kwaskowatości. Smacznego!
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g kasza gryczana palona
400 g wieprzowina łopatka
2 szt. cebula biała
1 szt. papryka czerwona
250 g cukinia
4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka korzeń
2 łyżecz. papryka mielona słodka
2 łyżecz. papryka mielona ostra
2 łyżecz. papryka wędzona
3 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
6 szt. ogórek kiszony krakus
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 pęcz. świeży koperek
3 łyżka olej
Przygotowanie
Mięso pokrojone w kostkę doprawiamy trzema rodzajami papryki. Następnie w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy nasze mięso z każdej strony. Gdy mięso będzie już gotowe wyjmujemy je z garnka i odkładamy na bok.
W tym samym garnku dodajemy pokrojoną cebulę - blanszujemy ją. Dodajemy mięso, liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy wszystko razem. Następnie dodajemy 200 ml wody. Dusimy przez chwilę na małym ogniu.
Kolejno dodajemy startą cukinię, paprykę, marchew i korzeń pietruszki. Nadal dusimy od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy nasz gulasz solą i pieprzem.
Kasze gotujemy z godnie instrukcją na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę polewamy gulaszem, dekorujemy koprem i podajemy pokrojonym ogórkiem kiszonym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1234
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
116
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.