Kasza gryczana z gulaszem wieprzowym i ogórkiem kiszonym
kontakt_1
0
0 / 0
0
Kluczem do przygotowania perfekcyjnego i sycącego gulaszu wieprzowego jest jakość oraz pochodzenie mięsa. Pamiętaj o niezbędnym dodatku do tej mięsnej potrawy — ogórku kiszonym, który nada potrawie delikatnej kwaskowatości. Smacznego!
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 gr kasza gryczana palona
400 gr wieprzowina łopatka
2 szt cebula biała
1 szt papryka czerwona
250 gr cukinia
4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt marchewka
1 szt pietruszka korzeń
2 łyżeczka papryka mielona słodka
2 łyżeczka papryka mielona ostra
2 łyżeczka papryka wędzona
3 szt liść laurowy
4 szt ziele angielskie
6 szt ogórek kiszony krakus
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 pęcz. świeży koperek
3 łyżka olej
Przygotowanie
Mięso pokrojone w kostkę doprawiamy trzema rodzajami papryki. Następnie w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy nasze mięso z każdej strony. Gdy mięso będzie już gotowe wyjmujemy je z garnka i odkładamy na bok.
W tym samym garnku dodajemy pokrojoną cebulę - blanszujemy ją. Dodajemy mięso, liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy wszystko razem. Następnie dodajemy 200 ml wody. Dusimy przez chwilę na małym ogniu.
Kolejno dodajemy startą cukinię, paprykę, marchew i korzeń pietruszki. Nadal dusimy od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy nasz gulasz solą i pieprzem.
Kasze gotujemy z godnie instrukcją na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę polewamy gulaszem, dekorujemy koprem i podajemy pokrojonym ogórkiem kiszonym.