Kasza gryczana wg.buciol78

m7
Kasza gryczana wg.buciol78

0

0 / 0

z kefirem na jutrzejszy obiad.Polecam.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki
0

1 łyżecz. papryka czerwona słodka

300 g kasza gryczana

200 g boczek wędzony

2 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

1 szt. por

2 szt. cebula

1 szt. nać pietruszki

5 szt. ząbek czosnku

4 szt. ziele angielskie

5 łyżka oliwa z oliwek

0.50 łyżecz. imbir

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

0.50 łyżecz. rozmaryn

0.50 szt. seler

Przygotowanie


1

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojony w kostkę boczek .Gdy boczek się zrumieni dodajemy kaszę i prażymy ok.5 min,mieszając.

2

W międzyczasie warzywa obieramy,płuczemy i kroimy w drobną kostkę (lub trzemy na tarce o grubych oczkach).Dodajemy do kaszy i jeszcze kilka minut smażymy.Zalewamy wodą tak aby przykryła kaszę .

3

Przykrywamy pokrywka i dusimy na małym ogniu,mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie wodę a warzywa będą miękkie (w razie potrzeby dolewamy wodę)Przyprawy łączymy , ucieramy w moździerzu ,czosnek przeciskamy przez praskę,.kaszę doprawiamy do smaku.Pietruszkę siekamy,posypujemy obficie kaszę.Podajemy z kefirem i jajkiem sadzonym.SMACZNEGO

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły