Kasza gryczana wg.buciol78
m7
z kefirem na jutrzejszy obiad.Polecam.
0
0 / 0
z kefirem na jutrzejszy obiad.Polecam.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
300 g kasza gryczana
200 g boczek wędzony
2 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
1 szt. por
2 szt. cebula
1 szt. nać pietruszki
5 szt. ząbek czosnku
4 szt. ziele angielskie
5 łyżka oliwa z oliwek
0.50 łyżecz. imbir
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. rozmaryn
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojony w kostkę boczek .Gdy boczek się zrumieni dodajemy kaszę i prażymy ok.5 min,mieszając.
W międzyczasie warzywa obieramy,płuczemy i kroimy w drobną kostkę (lub trzemy na tarce o grubych oczkach).Dodajemy do kaszy i jeszcze kilka minut smażymy.Zalewamy wodą tak aby przykryła kaszę .
Przykrywamy pokrywka i dusimy na małym ogniu,mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie wodę a warzywa będą miękkie (w razie potrzeby dolewamy wodę)Przyprawy łączymy , ucieramy w moździerzu ,czosnek przeciskamy przez praskę,.kaszę doprawiamy do smaku.Pietruszkę siekamy,posypujemy obficie kaszę.Podajemy z kefirem i jajkiem sadzonym.SMACZNEGO