Kartoflanka z maślakami
EkspertOdKuchni
Kartoflanka z maślakami to rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Z pewnością zasmakuje fanom tradycyjnych potraw i leśnych smaków. Połączenie aromatycznego bulionu z ziemniakami i grzybami to świetny wybór na sycący obiad dla całej rodziny. Gotowa zupa doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
574
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kartoflanka z maślakami to rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Z pewnością zasmakuje fanom tradycyjnych potraw i leśnych smaków. Połączenie aromatycznego bulionu z ziemniakami i grzybami to świetny wybór na sycący obiad dla całej rodziny. Gotowa zupa doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Życzymy smacznego!
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 l bulion
500 g ziemniaki
300 g maślaki
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka korzeń
2 szt. cebula biała
4 szt. ząbki czosnku
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
50 ml śmietanka 30%
1 szt. masło do smażenia
Przygotowanie
Maślaki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na patelni na maśle do momentu, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy resztę pokrojonych warzyw i zalewamy całość bulionem.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy razem przez kolejne 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku i dodajemy śmietankę.
Kartoflankę z maślakami podajemy świeżo posiekaną nacią pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
574
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.