Kartoflanka z maślakami

EkspertOdKuchni
Kartoflanka z maślakami

0

0 / 0

Kartoflanka z maślakami to rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Z pewnością zasmakuje fanom tradycyjnych potraw i leśnych smaków. Połączenie aromatycznego bulionu z ziemniakami i grzybami to świetny wybór na sycący obiad dla całej rodziny. Gotowa zupa doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Życzymy smacznego!

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 l bulion

500 g ziemniaki

300 g maślaki

1 szt. marchewka

1 szt. pietruszka korzeń

2 szt. cebula biała

4 szt. ząbki czosnku

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

50 ml śmietanka 30%

1 szt. masło do smażenia

Przygotowanie


1

Maślaki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na patelni na maśle do momentu, aż zmiękną i zaczną się rumienić.

2

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.

3

W garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy resztę pokrojonych warzyw i zalewamy całość bulionem.

4

Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

5

Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy razem przez kolejne 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku i dodajemy śmietankę.

6

Kartoflankę z maślakami podajemy świeżo posiekaną nacią pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły