Kartoflanka z kaszą manną

m7
Kartoflanka z kaszą manną

Średnia 2.8 / 8

Oceń!

Smaczna zupa ziemniaczana z kaszą manną.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

5 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. przyprawa typu vegeta

1.50 l bulion drobiowy

0.25 szkl. kasza manna

1 szt. liść laurowy

4 szt. pieprz ziarnisty

2 szt. ziele angielskie

0.50 szt. seler

1 szt. korzeń pietruszki

3 szt. marchew

8 szt. ziemniaki

4 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


Warzywa oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować bulion, do buliony dodać warzywa, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, następnie dodać kaszę manną.

Należy uważać wsypując ją do garnka, żeby nie wytworzyły się nieapetyczne grudki. Ja zawsze sypie kaszę delikatnie po całej powierzchni zupy, nie w jednym miejscu.

Zupę należy gotować przez kilka minut, aż kasza napęcznieje. Doprawić ją do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną Kucharka.

Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Zupę możemy przygotowywać z mięsem lub bez niego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

313

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły