Kartoflanka

m7

Zupa kartoflanka znika z talerzy w mgnieniu oka - warto wypróbować ten przepis.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
305
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa kartoflanka znika z talerzy w mgnieniu oka - warto wypróbować ten przepis.
16
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 przyprawa maggi
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
1 łyżecz. pieprz czarny
1 łyżecz. sól
1 szt. cebula biała
1 szt. maślanka spożywcza
4 szt. kiełbasa śląska
1 szt. seler
5 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
3 łyżka mąka pszenna tortowa
0.50 kg ziemniaki
0.50 szkl. mleko
0.50 szt. korzeń pietruszki
0.50 szt. por
0.50 szt. majeranek
Przygotowanie
Ugotować ok. 3 l wody i osolić ją. Dodać obraną i pokrojoną w większa kostkę marchew, pietruszkę, seler, zieloną część pora (kawałek), ziele angielskie i liść laurowy.
Do tego dosypać vegetę. Doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę ziemniaki. Dodać do zupy. Gotować na małym ogniu tak długo, aż zmiękną warzywa.
Mąkę rozmieszać z mlekiem i zabielić zupę.
Dolewać powoli rozbełtaną maślankę.
Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę z cebulą. Podusić. Dodać do gotującej się zupy i wymieszać.
Doprawić pieprzem, maggi i dosypać majeranku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
305
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.