Kartoflanka

m7
Kartoflanka

0

0 / 0

Zupa kartoflanka znika z talerzy w mgnieniu oka - warto wypróbować ten przepis.

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 przyprawa maggi

1 łyżeczka przyprawa typu vegeta

1 łyżeczka pieprz czarny

1 łyżeczka sól

1 szt. cebula biała

1 szt. maślanka spożywcza

4 szt. kiełbasa śląska

1 szt. seler

5 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

3 łyżka mąka pszenna tortowa

0.50 kg ziemniaki

0.50 szkl. mleko

0.50 szt. korzeń pietruszki

0.50 szt. por

0.50 szt. majeranek

Przygotowanie


1

Ugotować ok. 3 l wody i osolić ją. Dodać obraną i pokrojoną w większa kostkę marchew, pietruszkę, seler, zieloną część pora (kawałek), ziele angielskie i liść laurowy.

2

Do tego dosypać vegetę. Doprowadzić do wrzenia.

3

W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę ziemniaki. Dodać do zupy. Gotować na małym ogniu tak długo, aż zmiękną warzywa.

4

Mąkę rozmieszać z mlekiem i zabielić zupę.

5

Dolewać powoli rozbełtaną maślankę.

6

Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę z cebulą. Podusić. Dodać do gotującej się zupy i wymieszać.

7

Doprawić pieprzem, maggi i dosypać majeranku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły