Kartoflak z boczkiem

m7
Kartoflak z boczkiem

0

4.7 / 3

Smakuje rewelacyjnie!

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól, pieprz

2 szt. jajko

1 szt. cebula

20 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

2

Połowę boczku i cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoto, odkładamy do ostudzenia.

3

Resztę cebuli kroimy w drobną kostkę, dodajemy do utartych ziemniaków, wsypujemy mąkę, sól, pieprz (sporo), wbijamy jajko, dokładamy przestudzony boczek z cebulą i mieszamy. Wykładamy do formy do pieczenia, na to kładziemy plastry boczku i wylewamy ciasto.

4

Zapiekamy i pilnujemy około 1 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

55

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły