Kartoflak z boczkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kartoflak z boczkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976697391.jpeg&w=3840&q=75)
Smakuje rewelacyjnie!
0
4.7 / 3
Smakuje rewelacyjnie!
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
30 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szt. jajko
1 szt. cebula
20 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
1
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
2
Połowę boczku i cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoto, odkładamy do ostudzenia.
3
Resztę cebuli kroimy w drobną kostkę, dodajemy do utartych ziemniaków, wsypujemy mąkę, sól, pieprz (sporo), wbijamy jajko, dokładamy przestudzony boczek z cebulą i mieszamy. Wykładamy do formy do pieczenia, na to kładziemy plastry boczku i wylewamy ciasto.
4
Zapiekamy i pilnujemy około 1 godziny.