Kartoflak z boczkiem
m7
Smakuje rewelacyjnie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
55
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.7 / 3
Smakuje rewelacyjnie!
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szt. jajko
1 szt. cebula
20 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Połowę boczku i cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoto, odkładamy do ostudzenia.
Resztę cebuli kroimy w drobną kostkę, dodajemy do utartych ziemniaków, wsypujemy mąkę, sól, pieprz (sporo), wbijamy jajko, dokładamy przestudzony boczek z cebulą i mieszamy. Wykładamy do formy do pieczenia, na to kładziemy plastry boczku i wylewamy ciasto.
Zapiekamy i pilnujemy około 1 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
55
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.