Kartacze mięsne z okrasą
kontakt_1
0
0 / 0
Lubicie regionalne przepisy? Mamy wyjątkową propozycję dla Was! Spore pyzy ziemniaczane o owalnym kształcie, których przyrządzenie wymaga odrobinę czasu, ale są warte zachodu. Pyszne i sycące danie!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg ziemniaki
3 łyżka mąka pszenna
2 łyżka mąka ziemniaczana
500 g łopatka wieprzowa
3 szt. ząbek czosnku
2 szt. cebula biała
1 łyżeczka suszony majeranek
3 łyżka olej
1 łyżeczka sól
300 g słonina
1 szt. cebula biała
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę i blanszujemy na odrobinie oleju. Następnie ziemniaki dzielmy na 2 części. Pierwszą część ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę. Drugą część ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach i zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawimy na dłuższy czas, do momentu aż skrobia opadnie na dno naczynia.
Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości, a następnie ją mielemy. Doprawiamy solą, posiekaną natką pietruszki, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
W misce łączymy ze sobą 2 rodzaje ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie zagniatamy na stolnicy posypanej mąką, formując wałek.
Ciasto kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Kartacze gotujemy partiami ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.