Kartacze mięsne z okrasą

kontakt_1
Kartacze mięsne z okrasą

0

0 / 0

Lubicie regionalne przepisy? Mamy wyjątkową propozycję dla Was! Spore pyzy ziemniaczane o owalnym kształcie, których przyrządzenie wymaga odrobinę czasu, ale są warte zachodu. Pyszne i sycące danie!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.50 kg ziemniaki

3 łyżka mąka pszenna

2 łyżka mąka ziemniaczana

500 g łopatka wieprzowa

3 szt. ząbek czosnku

2 szt. cebula biała

1 łyżeczka suszony majeranek

3 łyżka olej

1 łyżeczka sól

300 g słonina

1 szt. cebula biała

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w kostkę i blanszujemy na odrobinie oleju. Następnie ziemniaki dzielmy na 2 części. Pierwszą część ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę. Drugą część ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach i zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawimy na dłuższy czas, do momentu aż skrobia opadnie na dno naczynia.

2

Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości, a następnie ją mielemy. Doprawiamy solą, posiekaną natką pietruszki, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

3

W misce łączymy ze sobą 2 rodzaje ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie zagniatamy na stolnicy posypanej mąką, formując wałek.

4

Ciasto kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Kartacze gotujemy partiami ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły