Karpatka z musem truskawkowym

m7
Karpatka z musem truskawkowym

0

0 / 0

Urozmaicony przepis na karpatkę? Proszę bardzo! Dodatkowa warstwa z musem truskawkowym znakomicie pasuje do klasycznej budyniowej masy karpatkowej.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

500 mleko

375 woda

400 mleko

500 woda

1 kost. margaryna zwykła

180 g margaryna zwykła

15 g proszek do pieczenia

1 szt. krem karpatka

6 szt. jaja kurze całe

0

2 szt. bita śmietana

2 szt. galaretka truskawkowa

12 łyżka mąka pszenna tortowa

5 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

1,5 szklanki wody zagotowujemy z 180 g margaryny, gdy margaryna się rozpuści wsypujemy 12 łyżek mąki i 15 g proszku do pieczenia i energicznie mieszamy.

2

Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wbijamy 6 jajek i miksujemy robotem do gładkiej konsystencji.

3

Ciasto dzielimy na dwie blaszki wysmarowane masłem i posypane mąką. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200* C przez 30 minut.

4

Najlepiej piec z termoobiegiem. Jeśli nie mamy tej funkcji to pieczemy w nagrzanym piekarniku każdą blaszkę osobno.

5

Gotujemy szklankę mleka, a w drugiej rozrabiamy proszek karpatkowy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy pozostałe mleko z proszkiem i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki.

6

Gdy masa uzyska gęsta konsystencje, wyłączamy gaz i odstawiamy krem do wystudzenia.

7

Gdy krem jest zimny dodajemy do niego kostkę miękkiej margaryny i miksujemy dokładnie.

8

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Bitą śmietanę rozprowadzamy z mlekiem i łączymy z galaretką.

9

Na upieczone ciasto wykładamy cały krem karpatkowy, następnie wykładamy już tężejący mus. Przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły