Karpatka z musem truskawkowym
m7
Urozmaicony przepis na karpatkę? Proszę bardzo! Dodatkowa warstwa z musem truskawkowym znakomicie pasuje do klasycznej budyniowej masy karpatkowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
162
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Urozmaicony przepis na karpatkę? Proszę bardzo! Dodatkowa warstwa z musem truskawkowym znakomicie pasuje do klasycznej budyniowej masy karpatkowej.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
500 mleko
375 woda
400 mleko
500 woda
1 kostka margaryna zwykła
180 g margaryna zwykła
15 g proszek do pieczenia
1 szt. krem karpatka
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. bita śmietana
2 szt. galaretka truskawkowa
12 łyżka mąka pszenna tortowa
5 łyżka cukier puder
Przygotowanie
1,5 szklanki wody zagotowujemy z 180 g margaryny, gdy margaryna się rozpuści wsypujemy 12 łyżek mąki i 15 g proszku do pieczenia i energicznie mieszamy.
Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wbijamy 6 jajek i miksujemy robotem do gładkiej konsystencji.
Ciasto dzielimy na dwie blaszki wysmarowane masłem i posypane mąką. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200* C przez 30 minut.
Najlepiej piec z termoobiegiem. Jeśli nie mamy tej funkcji to pieczemy w nagrzanym piekarniku każdą blaszkę osobno.
Gotujemy szklankę mleka, a w drugiej rozrabiamy proszek karpatkowy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy pozostałe mleko z proszkiem i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki.
Gdy masa uzyska gęsta konsystencje, wyłączamy gaz i odstawiamy krem do wystudzenia.
Gdy krem jest zimny dodajemy do niego kostkę miękkiej margaryny i miksujemy dokładnie.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Bitą śmietanę rozprowadzamy z mlekiem i łączymy z galaretką.
Na upieczone ciasto wykładamy cały krem karpatkowy, następnie wykładamy już tężejący mus. Przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.