Karpatka z malinową nutką

m7
Karpatka z malinową nutką

Średnia 0 / 0

Oceń!

Uwielbiasz karpatkę? Spróbuj urozmaicić klasyczny przepis jednym składnikiem - sokiem malinowym. Tak niewiele wystarczy, by cieszyć się nowym smakiem ulubionego ciasta.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 szkl. woda

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.30 szkl. cukier puder

1 szkl. mleko uht 3,2%

4 szt. jaja kurze całe

0.30 szt. masło roślinne

1 szt. budyń śmietankowy

3 łyżka sok malinowy

12.50 dag. masło roślinne

Przygotowanie


Zimną wodę przelewamy do rondla i zagotowujemy ją, następnie ciągle gotując dodajemy pół kostki masła lub margaryny. Gotujemy do momentu, gdy tłuszcz się rozpuści, energicznie mieszając. Następnie dodajemy mąkę pszenną.

Najlepiej, jeśli będziemy ją przesiewać przez sito. Gotujemy ciągle mieszając do momentu, gdy masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do ostudzenia.

Gdy masa będzie zimna przekładamy ją do miski miksera i miksujemy na najwyższych obrotach dodając po jednym jajku.

Miksowanie powinno trwać około 5 minut. Następnie masę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy ja na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Placki pieczemy przez około 35- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno się delikatnie pozłocić. Placki następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Na mleku gotujemy budyń i odstawiamy go do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i sok malinowy ciągle miksując.

Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na jednym cieście i przykrywamy drugim. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

136

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły