Karpatka z malinową nutką
m7
Uwielbiasz karpatkę? Spróbuj urozmaicić klasyczny przepis jednym składnikiem - sokiem malinowym. Tak niewiele wystarczy, by cieszyć się nowym smakiem ulubionego ciasta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
136
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Uwielbiasz karpatkę? Spróbuj urozmaicić klasyczny przepis jednym składnikiem - sokiem malinowym. Tak niewiele wystarczy, by cieszyć się nowym smakiem ulubionego ciasta.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szkl. woda
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.30 szkl. cukier puder
1 szkl. mleko uht 3,2%
4 szt. jaja kurze całe
0.30 szt. masło roślinne
1 szt. budyń śmietankowy
3 łyżka sok malinowy
12.50 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Zimną wodę przelewamy do rondla i zagotowujemy ją, następnie ciągle gotując dodajemy pół kostki masła lub margaryny. Gotujemy do momentu, gdy tłuszcz się rozpuści, energicznie mieszając. Następnie dodajemy mąkę pszenną.
Najlepiej, jeśli będziemy ją przesiewać przez sito. Gotujemy ciągle mieszając do momentu, gdy masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do ostudzenia.
Gdy masa będzie zimna przekładamy ją do miski miksera i miksujemy na najwyższych obrotach dodając po jednym jajku.
Miksowanie powinno trwać około 5 minut. Następnie masę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy ja na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Placki pieczemy przez około 35- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno się delikatnie pozłocić. Placki następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Na mleku gotujemy budyń i odstawiamy go do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i sok malinowy ciągle miksując.
Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na jednym cieście i przykrywamy drugim. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.