Karpatka z malinową nutką

m7
Karpatka z malinową nutką

0

0 / 0

Uwielbiasz karpatkę? Spróbuj urozmaicić klasyczny przepis jednym składnikiem - sokiem malinowym. Tak niewiele wystarczy, by cieszyć się nowym smakiem ulubionego ciasta.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 szkl. woda

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.30 szkl. cukier puder

1 szkl. mleko uht 3,2%

4 szt. jaja kurze całe

0.30 szt. masło roślinne

1 szt. budyń śmietankowy

3 łyżka sok malinowy

12.50 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Zimną wodę przelewamy do rondla i zagotowujemy ją, następnie ciągle gotując dodajemy pół kostki masła lub margaryny. Gotujemy do momentu, gdy tłuszcz się rozpuści, energicznie mieszając. Następnie dodajemy mąkę pszenną.

2

Najlepiej, jeśli będziemy ją przesiewać przez sito. Gotujemy ciągle mieszając do momentu, gdy masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do ostudzenia.

3

Gdy masa będzie zimna przekładamy ją do miski miksera i miksujemy na najwyższych obrotach dodając po jednym jajku.

4

Miksowanie powinno trwać około 5 minut. Następnie masę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy ja na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Placki pieczemy przez około 35- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno się delikatnie pozłocić. Placki następnie odstawiamy do ostygnięcia.

5

Na mleku gotujemy budyń i odstawiamy go do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i sok malinowy ciągle miksując.

6

Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na jednym cieście i przykrywamy drugim. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły