Example thumb
0

Składniki

1 Szklanka
woda
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
0.3 Szklanki
cukier puder
1 Szklanka
mleko UHT 3,2%
4 Sztuki
jaja kurze całe
0.3 Sztuki
masło roślinne zwykłe kostka
1 Sztuka
budyń śmietankowy
3 Łyżki
Sok malinowy
12.5 Dekagrama
masło roślinne zwykłe kostka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Zimną wodę przelewamy do rondla i zagotowujemy ją, następnie ciągle gotując dodajemy pół kostki masła lub margaryny. Gotujemy do momentu, gdy tłuszcz się rozpuści energicznie mieszając. Następnie dodajemy mąkę pszenną.
  2. Najlepiej, jeśli będziemy ją przesiewać przez sito. Gotujemy ciągle mieszając do momentu, gdy masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do ostudzenia.
  3. Gdy masa będzie zimna przekładamy ją do miski miksera i miksujemy na najwyższych obrotach dodając po jednym jajku.
  4. Miksowanie powinno trwać około 5 minut. Następnie masę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy ja na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Placki pieczemy przez około 35- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno się delikatnie pozłocić. Placki następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Na mleku gotujemy budyń i odstawiamy go do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i sok malinowy ciągle mieszając( miksując).
  6. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na jednym cieście i przykrywamy drugim. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Opis

Niby karpatka, a jednak nieco inaczej ;)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!