Karpatka z galaretką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Karpatka z galaretką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976380813.jpeg&w=3840&q=75)
Uwielbiasz karpatkę, ale znudziła Ci się jej klasyczna wersja? Wystarczy dodać galaretkę, aby urozmaicić ten lubiany wypiek. Mało wysiłku, a świetny efekt.
0
0 / 0
Uwielbiasz karpatkę, ale znudziła Ci się jej klasyczna wersja? Wystarczy dodać galaretkę, aby urozmaicić ten lubiany wypiek. Mało wysiłku, a świetny efekt.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
250 g margaryna
16 g cukier waniliowy
1 szkl. woda przegotowana
1 szkl. mąka pszenna
1 szkl. cukier puder
5 szt. jaja l
1 szt. budyń waniliowy duży
1 szt. galaretka
175 dag. margaryna
0.50 l mleko
Przygotowanie
Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Zdjąć z ognia. W gorące wsypać mąkę, dobrze wymieszać, przestudzić.
Gdy masa ostygnie, dodać jajka, dobrze wymieszać, podzielić na 2 części, wyłożyć w dwóch równych blaszkach. Każde piec ok. 20 min w temp. 190 st.
Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, ostudzić. Gdy zacznie tężeć wylać ją na jedną część ciasta. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Na mleku z cukrem waniliowym ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu.
Krem wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim ciastem. Przed podaniem posypać pudrem.