Karpatka z galaretką

m7
Karpatka z galaretką

0

0 / 0

Uwielbiasz karpatkę, ale znudziła Ci się jej klasyczna wersja? Wystarczy dodać galaretkę, aby urozmaicić ten lubiany wypiek. Mało wysiłku, a świetny efekt.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szcz. sól

250 g margaryna

16 g cukier waniliowy

1 szkl. woda przegotowana

1 szkl. mąka pszenna

1 szkl. cukier puder

5 szt. jaja l

1 szt. krem:

1 szt. budyń waniliowy duży

1 szt. galaretka

175 dek. margaryna

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Zdjąć z ognia. W gorące wsypać mąkę, dobrze wymieszać, przestudzić.

2

Gdy masa ostygnie, dodać jajka, dobrze wymieszać, podzielić na 2 części, wyłożyć w dwóch równych blaszkach. Każde piec ok. 20 min w temp. 190 st.

3

Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, ostudzić. Gdy zacznie tężeć wylać ją na jedną część ciasta. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Na mleku z cukrem waniliowym ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu.

4

Krem wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim ciastem. Przed podaniem posypać pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły