Karpatka czekoladowo-dyniowa na Halloween

decomorreno
Karpatka czekoladowo-dyniowa na Halloween

0

4.8 / 11

Jesteś fanem karpatki? To idealny przepis dla Ciebie. Tradycyjny krem budyniowy zastąp purée dyniowym, dodaj dżem wiśniowy i ciesz się nowatorską propozycją wypieku z ciasta parzonego.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

250 woda

125 g masło

140 g mąka lubella puszysta tortowa

10 g kakao decomorreno

1 szcz. sól

200 g dyniowe puree

700 mleko

200 g cukier

2 szt. budyń waniliowy

250 g masło

380 g dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

Masło wraz z wodą i kakao DecoMorreno włóż do garnka i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj, aż powstanie gęste ciasto, które odkleja się od brzegów.

2

Zdejmij z kuchenki i odstaw do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, dodawaj stopniowo po jednym jajku i mieszaj. Następnie, podziel ciasto na 2 części. Podziel ciasto na dwie duże blachy, wyłożone papierem do pieczenia.

3

Piecz każdą z nich przez około 20-25 minut w temp. 200°C.

4

Jedną szklankę mleka wymieszaj z proszkami budyniowymi. W rondelku wymieszaj pozostałą część mleka, z cukrem i puree dyniowym. Podgrzewaj powoli cały czas mieszając, gdy zacznie się gotować wlej rozmieszane budynie i cały czas mieszając gotuj aż budyń stanie się gęsty. Po ugotowaniu zdejmij z kuchenki, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.

5

Miękkie masło utrzyj na jasną i puszystą masę, następnie dodawaj po 2 łyżki budyniu i ucieraj aż krem dobrze się połączy.

6

Przełóż kremem ciasto, a wierzch wyłóż dżem wiśniowy Łowicz, przykryj drugim blatem ciasta i włóż do lodówki, aby ciasto stężało.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły