Karpatka czekoladowo-dyniowa na Halloween
decomorreno
Jesteś fanem karpatki? To idealny przepis dla Ciebie. Tradycyjny krem budyniowy zastąp purée dyniowym, dodaj dżem wiśniowy i ciesz się nowatorską propozycją wypieku z ciasta parzonego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.8 / 11
Jesteś fanem karpatki? To idealny przepis dla Ciebie. Tradycyjny krem budyniowy zastąp purée dyniowym, dodaj dżem wiśniowy i ciesz się nowatorską propozycją wypieku z ciasta parzonego.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
250 woda
125 g masło
140 g mąka lubella puszysta tortowa
10 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
200 g dyniowe puree
700 mleko
200 g cukier
2 szt. budyń waniliowy
250 g masło
380 g dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Masło wraz z wodą i kakao DecoMorreno włóż do garnka i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj, aż powstanie gęste ciasto, które odkleja się od brzegów.
Zdejmij z kuchenki i odstaw do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, dodawaj stopniowo po jednym jajku i mieszaj. Następnie, podziel ciasto na 2 części. Podziel ciasto na dwie duże blachy, wyłożone papierem do pieczenia.
Piecz każdą z nich przez około 20-25 minut w temp. 200°C.
Jedną szklankę mleka wymieszaj z proszkami budyniowymi. W rondelku wymieszaj pozostałą część mleka, z cukrem i puree dyniowym. Podgrzewaj powoli cały czas mieszając, gdy zacznie się gotować wlej rozmieszane budynie i cały czas mieszając gotuj aż budyń stanie się gęsty. Po ugotowaniu zdejmij z kuchenki, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj na jasną i puszystą masę, następnie dodawaj po 2 łyżki budyniu i ucieraj aż krem dobrze się połączy.
Przełóż kremem ciasto, a wierzch wyłóż dżem wiśniowy Łowicz, przykryj drugim blatem ciasta i włóż do lodówki, aby ciasto stężało.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.